Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zoológovia našli v Cerovej vrchovine štyri nové druhy pavúkov

(Zdroj: Famous)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Zoológovia našli na juhu stredného Slovenska v Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Cerová vrchovina štyri druhy pavúkov, ktoré doteraz v krajine nikto neobjavil.

Ide o malé, iba niekoľkomilimetrové živočíchy, ktoré si väčšinou nestavajú siete a hmyz lovia na zemi. Povedal to Jaroslav Svatoň, šéf výskumu a predseda arachnologickej sekcie pri Slovenskej akadémii vied.

"Žiadny z týchto pavúkov zatiaľ nemá slovenský názov," povedal Svatoň počas dnešnej prezentácie niekoľkoročného výskumu v CHKO. Najmenším nájdeným druhom bol približne milimetrový pelecopsis loksai, ktorého po prvý raz objavili pred piatimi rokmi v strednom Maďarsku. Novým druhom žijúcim na Slovensku je napríklad aj eresus moravicus, ktorého v Česku pomenovali stepník červený. "Materiály zatiaľ nemáme celkom spracované, ale odhadujem, že na Cerovej vrchovine žije viac ako 500 druhov pavúkov," povedal Svatoň.

Podľa riaditeľky CHKO Cerová vrchovina Kataríny Gaálovej žije v tejto oblasti pravdepodobne najväčší počet druhov pavúkov na Slovensku. Podobný počet druhov tohto, pre niektorých ľudí nepríjemného hmyzu, našli zoológovia iba na Podunajskej nížine, ktorá je však niekoľkonásobne väčšia.

Okrem druhov, s ktorými sa ľudia často stretávajú v obydliach, žije v Cerovej vrchovine napríklad aj veľké množstvo pavúkov prispôsobených k životu na vodnej hladine. Zoológovia v tejto oblasti objavili aj križiaky, kvetáriky, ktoré menia sfarbenie podľa druhu kvetov, či pavúka atypus muralis, ktorý žije v niekoľko desiatok centimetrov dlhej usnovanej pančuške.

Na Slovensku žije viac ako 900 druhov pavúkov a na celom svete je to viac ako 41.000 druhov. Títo predátori sú podľa Svatoňa nenahraditeľní pri obnovovaní rovnováhy v prírode. "Neviem či pavúky prinášajú šťastie, ale je šťastie, že žijú na tejto planéte," poznamenal Svatoň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu