Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Tínedžer (13) ako prvý na svete zdolal Tetris: Neuveríte, ako sa mu to podarilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Videohru Tetris pozná snáď každý. Nikomu sa ju však nepodarilo zdolať - až doteraz. Trinásťročný chlapec svoj triumf zdokumentoval v živom prenose na YouTube. Stal sa tak prvým človekom na svete, komu sa podarilo poraziť doposiaľ neporaziteľnú hru.

Tetris poznajú staršie i mladšie generácie. Celé roky ľudia verili, že úroveň 29 s maximálnou rýchlosťou je poslednou úrovňou hry. Po desaťročiach experimentovania s rôznymi metódami sa zanieteným hráčom podarilo dostať na vyššie úrovne. Napriek svojmu postupu sa ale nikto nedostal do cieľovej rovinky. Namiesto toho, aby úrovne pokračovali, sa začnú kaziť a menia farby tehál. 

V roku 2021 programátor Greg Cannon vytvoril program umelej inteligencie StackRabbit hrajúci Tetris, ktorý dokázal prejsť aj cez problematické úrovne. AI sa dostala na úroveň 237, keď hra prestala fungovať a úplne zamrzla. Tento stav je známy ako "kill screen" - bod v hre, kedy sa úroveň stane nehrateľnou kvôli obmedzeniu v programovaní hry. "Kód hry začína byť na veľmi vysokých úrovniach veľmi neefektívny, pretože sa od nikoho neočakávalo, že sa dostane tak ďaleko a nakoniec nastane chyba. Ak výsledné skomoleniny vygenerujú príkaz na zastavenie, úplne to preruší hru," uviedol YouTuber aGameScout. 

Nadšenci Tetrisu začali skúmať chybu a zistili, že ju možno spustiť skôr ako na úrovni 237. Stačí, keď na úrovni 155 vymažú jeden riadok z kódu. Koncom decembra 2023 sa dokázal trinásťročný Willis Gibson prepracovať cez chybné úrovne až na úroveň 155. Prepásol však svoju šancu na prepísanie chybného kódu a musel pokračovať na úroveň 157 pre ďalší pokus. Práve na tejto úrovni dosiahol "kill screen" a stal sa prvým človekom, ktorému sa podarilo dokončiť Tetris. "Keď som začal hrať túto hru, nikdy som nečakal, že ju niekedy 'zrútim' alebo porazím," povedal tínedžer na svojom kanáli YouTube.

Viac o téme: RekordHraTetris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu