Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fajčenie ovplyvňuje až deväť KĽÚČOVÝCH oblastí tela: Toto sa deje s pohlavnými orgánmi či mozgom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Podľa odborníkov fajčenie neovplyvňuje iba funkciu a stav pľúc, ale má vplyv na deväť kľúčových oblastí tela. Svetová zdravotnícka organizácia pritom uvádza, že na následky užívania tabaku zomrie celkovo viac ako osem miliónov ľudí ročne.

Prestať fajčiť je síce jedna z najťažších vecí, ale vaše telo vám bude vďačné za to, že ste sa zbavili nikotínu. Štatistiky uvádzajú, že rakovina pľúc, chronická obštrukčná choroba pľúc a kardiovaskulárne ochorenia patria medzi hlavné príčiny úmrtí, ktoré súvisia s fajčením. Tento zlozvyk však môže v skutočnosti poškodiť až deväť častí tela a je dôležité mať sa na pozore pred jeho rôznymi následkami, píše portál Ladbible.

Fajčenie ovplyvňuje až deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Kĺby

Fajčiari, ktorí trpia bolesťami a zápalmi kĺbov, majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku reumatoidnej artritídy (RA). Doktorka Zilpah Sheikhová uviedla, že je tiež pozoruhodné, že lieky na RA majú v prípade fajčiarov nižší účinok.

Koža

Fajčenie môže urýchliť proces starnutia pokožky a keď sa poškodí, neexistuje žiadny prirodzený liek, ktorý by vám ju vrátil do pôvodného stavu. Niekto, kto má 40 rokov, môže mať pleť ako 70-ročný. A čo je dôležitejšie, týmto spôsobom sa môže vyvinúť rakovina kože a iné smrteľné kožné ochorenia.

Fajčenie ovplyvňuje až deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Oči

U fajčiarov je vyššia pravdepodobnosť, že dostanú makulárnu degeneráciu, čiže ochorenie očí, ktoré pomaly obmedzuje vašu schopnosť čítať a písať. Zároveň sú častejšie náchylní na takzvané rozmazané videnie.

Pohlavné orgány

U mužov fajčiarov je pravdepodobnejšie, že budú trpieť erektilnou dysfunkciou a rakovinou semenníkov. U fajčiarok je vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny krčka maternice.

Fajčenie ovplyvňuje až deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďasná

Fajčenie môže zvýšiť pravdepodobnosť ochorenia ďasien, ktoré spôsobuje ich krvácanie, vypadávanie zubov a zápach z úst.

Mozog

U fajčiarov sa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgovej mŕtvice, krvných zrazenín a aneuryziem. Ďalšou možnosťou sú aj iné komplikácie, ako už spomínané rozmazané videnie a problémy s chôdzou.

Tráviaci systém

Ak fajčíte, máte o 35 percent vyššiu pravdepodobnosť, že dostanete cukrovku 2. typu, ktorá postihuje pečeň a pankreas, čo zvyšuje možnosť vzniku rakoviny pankreasu.

Fajčenie ovplyvňuje až deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pľúca

Fajčiari majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc, ústnej dutiny, obličiek, pečene, močového mechúra, pankreasu, žalúdka, hrubého čreva a konečníka.

Srdce

Fajčenie môže spôsobiť ochorenia srdca, ktoré boli celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí v roku 2019. Odhaduje sa pri tom, že v prípade kardiovaskulárnych chorôb, vrátane srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice, by sa dalo predísť až 80 percentám prípadov.

Viac o téme: FajčenieRakovinaOchorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu