Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedcom sa podarilo vytvoriť "zázračnú vakcínu": Dokáže ochrániť pred akýmkoľvek vírusom, takto funguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA – Tím vedcov z Kalifornskej univerzity našiel nový spôsob, ako ochrániť ľudstvo pred akýmkoľvek vírusom. Podarilo sa im vytvoriť „zázračnú vakcínu“, ktorá dokáže bojovať takmer so všetkým.

Tím vedený virológom Rongom Haiom so sídlom na Kalifornskej univerzite zistil, že nová vakcína na báze RNA by mohla fungovať aj u detí a tých, ktorí sú klasifikovaní ako imunokompromitovaní. Nová vakcína sa pravdepodobne začne najskôr používať v chrípkovej sezóne, aby vedci dokázali každý rok odhadnúť dominantný kmeň vírusu. Ich nová vakcína by však mala fungovať aj s neustále sa meniacim, nikdy nekončiacim koronavírusom, ktorý sa stále šíri po celom svete.

Mrazené jahody
Zobraziť galériu (3)
Mrazené jahody  (Zdroj: Getty Images)

Rong Hai po testovaní novej vakcíny na myšiach pre denník Daily Star povedal: „Je široko použiteľná na akýkoľvek počet vírusov, je široko účinná proti akémukoľvek variantu vírusu a je bezpečná pre široké spektrum ľudí. Toto by mohla byť univerzálna vakcína, ktorú sme hľadali.“ Vakcína funguje tak, že ignoruje T-bunky, ktoré normálne vakcíny hľadajú, a dokonca aj B-bunky vytvorené imunitným systémom. Namiesto toho hľadá molekuly RNA v tele, aby poskytla imunitu.

Haiov kolega Shouwei Ding, ktorý je hlavným autorom článku, podľa Daily Star napísal: „Hostiteľ – osoba, myš, ktokoľvek infikovaný – produkuje malé interferujúce RNA ako imunitnú odpoveď na vírusovú infekciu. Tieto RNAi potom zničia vírus. Ak vytvoríme mutantný vírus, ktorý nedokáže produkovať proteín na potlačenie našej RNAi, môžeme vírus oslabiť. Môže sa replikovať na určitú úroveň, ale potom prehrá boj s odpoveďou hostiteľskej RNAi. Takto oslabený vírus môže byť použitý ako vakcína na posilnenie nášho imunitného systému RNAi.“

Vedcom sa podarilo vytvoriť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalej experti vysvetlili, že aj novonarodené myši produkujú malé molekuly RNAi, a preto ich vakcína tiež chránila. „Vírusy môžu zmutovať v oblastiach, na ktoré sa necielia tradičné vakcíny. Zameriavame sa však na celý ich genóm s tisíckami malých RNA. Tomuto nemôžu uniknúť,“ dodal Hai.

Viac o téme: VírusVakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu