Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ľudí uchvátil trik proti tmavým kruhom pod očami: Potierajú si tvár zemiakom! Čo na to odborník?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Na sociálnych sieťach je najnovšie mimoriadne populárny trik v oblasti starostlivosti o pleť, vďaka ktorému sa údajne zbavíte tmavých kruhov pod očami. Jeho tajomstvo spočíva v potieraní tváre surovým zemiakom. Odborník prezradil, či to naozaj funguje.

Mnohé ženy podľahli novému triku na sociálnych sieťach, ktorý ich údajne zbaví tmavých kruhov pod očami. Trik spočíva v potieraní tváre plátkami surových zemiakov. Doktor Stephen Humble, riaditeľ londýnskej polikliniky Hedox Clinic Harley Street, pre denník Daily Star prezradil, či takáto praktika skutočne funguje. „Teoreticky to má zmysel. Surové zemiaky majú vysoký obsah vitamínu C, obsahujú kyselinu azelaovú a tiež niacínamid – a to môže znížiť pigmentáciu,“ vysvetlil. „Nevýhoda je, že máte špinavý, surový zemiak. Nevonia tak pekne. Potierate si ním tvár a to môže byť dosť nepríjemné,“ uviedol ďalej.

Pravdou však je, že zemiaky skutočne obsahujú niekoľko užitočných vitamínov. „Zemiaky obsahujú skôr niacín ako niacinamid. Sú to podobné, ale odlišné formy vitamínu B3. Niacínamid je pravdepodobne lepší pre pokožku, ale niacín môže stále pomôcť s optimalizáciou funkcie kožnej bariéry,“ vysvetlil Humble. „Vitamín C je vynikajúci antioxidant, ktorý zachytáva voľné radikály, ktoré by inak napadli DNA, preto vitamín C zabraňuje predčasnému starnutiu,“ pokračoval. Kyselina azelaová má hodnotu pH 3,5, čo znamená, že vo vysokých koncentráciách môže byť kyslá pre pokožku, ktorá má pH 5. Kyselina azelaová sa ako taká môže použiť v kyslých peelingoch, čím dokáže rozjasniť pokožku.

„Normálne pH zemiakov je však 5,5, vďaka čomu majú podobné pH ako šupka. To znamená, že zemiaky nebudú mať kyslý efekt šupky, a preto je kyselina azelaová v zemiakoch pravdepodobne v príliš nízkej koncentrácii na to, aby mala výrazný účinok a výrazne znížila pigmentáciu,“ uviedol odborník. Zdá sa teda, že zemiaky tmavé kruhy pod očami nezmiernia. Humble dokonca tvrdí, že vám táto praktika môže zhoršiť akné. „Pôda v zemiakoch môže obsahovať mikroorganizmy, ktoré by potenciálne mohli zvýšiť riziko akné. Horšie sú však akékoľvek zvyšky pesticídov, ktoré môžu byť na zemiakoch. Z týchto dôvodov nemôžeme vylúčiť možnosť infekcie alebo podráždenia,“ upozornil.

Ľudí uchvátil trik proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo výsledky sa Humble domnieva, že natieranie zemiakov na tvár je zlý nápad, ktorý neprináša veľa pozitív. „Vždy existuje riziko, že dlhotrvajúca expozícia môže podráždiť pokožku a ak sa tak stane, môže potenciálne vyvolať imunitnú odpoveď alebo alergiu. Nehovoriac o rozkladajúcej sa zemiakovej aróme na vašom vankúši,“ dodal odborník.

Viac o téme: AknéZemiakKruhy pod očamiTrik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu