Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odborníci varujú: Seniori, nikdy neužívajte týchto ŠESŤ vitamínových doplnkov! Pozor hlavne na ten piaty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Odborníci zostavili zoznam šiestich výživových doplnkov, ktorým by sa mali vyhýbať ľudia starší ako 60 rokov. Niektoré vitamíny a živiny totiž nemusia seniorom vôbec prospievať a spôsobujú im zdravotné problémy.

Mnohí seniori siahajú po výživových doplnkoch v snahe udržať sa fit aj vo vyššom veku. Získavajú tak istotu, že dostávajú všetky vitamíny a minerály, ktoré ich telo potrebuje pre správne fungovanie. Tento návyk však môže vo veku nad 60 rokov vyvolať nežiaduci efekt. „V niektorých prípadoch môžu doplnky stravy u starších ľudí spôsobiť problémy, pretože sa vzájomne ovplyvňujú s bežnými liekmi na predpis,“ povedala lekárka Leann Postonová zo spoločnosti Invigor Medical pre magazín Best Life. „Pred užívaním doplnkov sa poraďte so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že sú pre vás bezpečné,“ dodala. Ľudia starší ako 60 rokov by podľa odborníkov nemali užívať niekoľko vitamínových doplnkov.

Odborníci varujú: Seniori, nikdy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Ľubovník bodkovaný

Podľa Mayo Clinic si niektorí ľudia vyberajú ľubovník bodkovaný ako prirodzený spôsob liečby miernej depresie. Lekári však upozorňujú, že jeho účinná látka hyperforín môže spôsobiť problémy v kombinácii s liekmi. „Ľubovník bodkovaný sa môže vzájomne ovplyvňovať so statínmi, liekmi na riedenie krvi, ako je warfarín, antidepresívami, liekmi proti migréne a digoxínom, ktorý sa používa pri problémoch so srdcom,“ hovorí lekárka Patricia Pinto-Garciaová.

Odborníci varujú: Seniori, nikdy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Vitamín E

Keď ide o posilnenie imunitného systému, mnohí siahajú po vitamíne E. Ak však užívate určité lieky, možno je čas vyradiť ho z denného režimu. „Vitamín E je antioxidant, ktorý zabraňuje aj agregácii krvných doštičiek, čo môže viesť k zvýšenému riziku krvácania,“ hovorí lekárka Sarah Trahanová zo Sonoran University. „Ak užívate niektoré lieky, ako aspirín, alebo trpíte určitými diagnózami, ako napríklad malabsorpčným ochorením, hrozí vám vyššie riziko vnútorného krvácania,“ dodala.

Odborníci varujú: Seniori, nikdy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Ženšen

Doplnky odvodené z prírodných zdrojov, ako je ženšen, môžu pôsobiť ako bezpečná voľba. Ale v závislosti od vašich existujúcich zdravotných problémov by ste po dosiahnutí 60. narodenín mali prehodnotiť ich konzumáciu. „Ženšen sa používa už tisíce rokov na podporu pamäti a zdravia imunitného systému, ale interferuje s liekmi na cukrovku a môže potenciálne znížiť hladinu cukru v krvi,“ varuje Pinto-Garciaová.

Odborníci varujú: Seniori, nikdy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Horčík

Horčík sa stal populárnym doplnkom kvôli jeho údajným zdravotným výhodám. Podľa portálu Healthline medzi ne patrí kontrola krvného tlaku, zlepšenie spánku, pomoc pri priechodnosti čriev a zlepšenie nálady. Niektorí lekári však tvrdia, že seniori by mali prehodnotiť jeho užívanie. „Nadbytok horčíka môže spôsobiť zmeny v hladine draslíka a sodíka a ovplyvniť tlkot srdca,“ hovorí Postonová. „Riziko je vyššie u ľudí, ktorým dobre nepracujú obličky," uvádza ďalej.

Odborníci varujú: Seniori, nikdy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Ginkgo biloba

Napriek tomu, že neexistujú presvedčivé dôkazy o účinnosti tejto látky, mnohí stále siahajú po doplnkoch s jej obsahom, aby si pomohli zlepšiť kognitívne zdravie. Podľa Mayo Clinic je to však problematické najmä pre ľudí, ktorí užívajú určité lieky. „Hoci ju mnohí užívajú na zlepšenie pamäti, ginkgo biloba môže zvýšiť riziko krvácania najmä u tých, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi alebo majú problémy s krvácaním,“ hovorí registrovaná odborníčka na výživu Beata Rydygerová z Los Angeles. „Nemusí sa tiež dobre kombinovať s antidepresívami a liekmi na cukrovku,“ dodáva. Ak hľadáte potraviny na podporu zdravia mozgu, odborníčka odporúča konzumovať potraviny s vysokým obsahom antioxidantov, ako sú bobuľovité ovocie a listová zelenina.

6. Kurkuma

Okrem toho, že kurkumu používame ako koreninu, pre mnohých sa stala aj obľúbeným doplnkom stravy. Odborníci však upozorňujú, že môže vytvárať nebezpečné interakcie s inými liekmi. „Kurkuma, ktorá je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami, môže negatívne interferovať s niektorými liekmi, napríklad so železom a znižovať jeho vstrebávanie,“ hovorí registrovaná dietologička a licencovaná odborníčka na výživu Lindsay Scaringellaová. „Je tiež liečivom na riedenie krvi, takže užívanie iných liekov s týmito účinkami v kombinácii s kurkumou môže spôsobiť krvácanie alebo tvorbu modrín,“ dodáva.

Viac o téme: VitamínyKurkumaŽenšenGinko bilobaĽubovník bodkovanýSenioriMagnéziumVitamín E
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu