Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chlapec (12) na prechádzke našiel kus kovu: Keď sa na to pozreli odborníci, neverili vlastným očiam!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

SUSSEX – Dvanásťročný chlapec z Veľkej Británie sa spolu so svojou mamou a psom prechádzal na poli v oblasti Pagham. Rád zbieral náhodné predmety zo zeme a ani v tento deň neurobil výnimku. Vďaka tomu sa mu podarilo nájsť kúsok kovu, ktorý sa ukázal byť mimoriadne vzácny.

Rowan Brannan bol so svojou 44-ročnou mamou Amandou pred dvoma rokmi na prechádzke, keď si všimol náramok starý 2000 rokov. „Rowana vždy zaujímalo hľadanie najrôznejších predmetov, je veľmi dobrodružný a vždy zbiera veci zo zeme,“ vysvetlila Amanda, píše denník New York Post. „Vždy hovorím: ‚Daj to dole, je to špinavé‘, ale pri tejto príležitosti stále držal kúsok kovu v presvedčení, že je to skutočné zlato,“ pokračovala. „Myslela som si, že je to len nejaký drôt z plota – bolo to veľmi špinavé,“ dodala.

Rowan vzal náramok do ich domu v Bognore v Sussexe a skúmal, ako zistiť, či ide o skutočné zlato. Náramok splnil všetky kritériá na kontrolnom zozname. Rodina si však neuvedomila, aký cenný kúsok sa nachádza v ich dome. Pravdu im povedala kaderníčka, ktorá k nim prišla. Ako vášnivá zberateľka kovov a iných predmetov si náramok odfotografovala a záber poslala svojmu vedúcemu krúžku, ktorý navštevuje. Ten Brannanovcom odporučil, aby kontaktovali styčného dôstojníka pre nálezy.

„Styčný dôstojník pre nálezy sa veľmi zaujímal o náramok, takže sme museli ísť do Horshamu, aby sme ho odovzdali, pretože kým prechádza všetkými týmito procesmi, je majetkom Koruny,“ vysvetlila Amanda. Prezradila, že šperk je rímsky náramok z prvého storočia typu armilla. „Náramok armilla dostali rímski vojaci ako prejav úcty, odvahy a zásluhy,“ povedala. „Je to časť z neho, nie je to celý kruhový náramok. To, čo ho robí pokladom, je, že má viac ako 300 rokov a je to vzácny kov,“ uviedla ďalej.

Chlapec (12) na prechádzke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Po procese hodnotenia sa Brannanovci dozvedeli, že ide o výnimočne vzácny nález pre niekoho, kto ho našiel počas prechádzky so psom. „Bolo to fascinujúce – naučili sme sa toľko vecí a je celkom pekné byť toho súčasťou, takže môžeme sledovať jeho príbeh,“ uviedla Amanda. „Predstavte si, kto to nosil. V našom dome máme kus histórie,“ dodala.

Viac o téme: NáramokNález Rímski vojaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu