Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Garáž zosnulého majiteľa domu ukrývala šokujúce tajomstvo: Desivý pozostatok zo Studenej vojny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELLEVUE - V americkom meste Bellevue v štáte Ohio sa polícia zaoberá bizarným prípadom, ktorý má korene v 50. rokoch minulého storočia. V garáži jedného zo zosnulých obyvateľov tohto mesta totiž objavili raketu z čias studenej vojny, ktorá dokázala niesť jadrovú hlavicu.

Neaktívna a zhrdzavená raketa, ktorá kedysi mohla niesť jadrovú hlavicu, sa našla v preplnenej garáži nedávno zosnulého majiteľa domu v meste Bellevue, informuje americký denník New York Post. K nálezu bol privolaný miestny policajný pyrotechnik, ktorý našťastie rýchlo zistil, že zvyšky rakety sú neaktívne a nepredstavujú nebezpečenstvo pre okolie. Sused policajtom povedal, že nebohý pôvodne kúpil nefunkčné zariadenie vo výpredaji.

Políciu na nález upozornili zamestnanci Národného múzea amerického letectva v Ohiu po tom, čo im ju spomínaný sused ponúkol ako dar. Policajti zistili, že ide o raketu typu Douglas AIR-2 Genie, ktorá dokázala niesť bojovú hlavicu W25 z čias studenej vojny. „Pyrotechnici potvrdili, že predmet bol inertný a neobsahoval žiadne raketové palivo, čo v podstate znamená, že išlo o artefakt bez nebezpečenstva výbuchu," uviedla polícia v Bellevue. Keďže raketa už nebola použiteľná a armáda o ňu nemala záujem, zostala u suseda, ktorý ju plánuje zreštaurovať a vystaviť v múzeu.

Podľa múzea vzdušných síl bola raketa Douglas AIR-2 Genie po prvý raz testovaná v roku 1956 a do služby ju zaradili začiatkom nasledujúceho roka. V júli 1957 bola odpálená a explodovala nad Yucca Flats v Nevade. Išlo tak o prvý a jediný test tohto druhu v USA. Vzácna relikvia šokovala miestne policajné oddelenie v Bellevue natoľko, že sa rozhodli zdieľať fotografiu bizarného nálezu na sociálnych sieťach. „Myslíme si, že bude trvať veľmi dlho, kým budeme opäť privolaní k podobnej udalosti,“ uviedli policajti a odkázali na hit Eltona Johna „Rocket Man".

Viac o téme: RaketaNález Studená vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu