Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo by sa stalo, keby letný čas neexistoval? Odborníčka pozná odpoveď: Samé prekvapivé výhody!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Už v nedeľu 31. marca o 2:00 ráno dôjde ku zmene na letný čas. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, čo by sa stalo, keby existoval iba zimný čas, už nemusíte – experti sa podelili o odpovede.

Hoci viac ako 70 krajín dodržiava tradíciu zmeny času, mnohí sú za odstránenie tohto časového posunu. Podľa Anny Persaudovej, biochemičky a výkonnej riaditeľky spoločnosti This Works, však dokonca aj jednohodinové nesprávne nastavenie letného času môže negatívne ovplyvniť fyziologické procesy, čo má za následok rušivé symptómy, ako je zlý spánok a znížené kognitívne funkcie, informuje magazín Reader’s Digest. Čo by sa ďalej stalo, keby už neexistoval letný čas?

Zmena času na letný.
Zobraziť galériu (5)
Zmena času na letný.  (Zdroj: Getty Images)

Lepší spánok

Či už meníte hodiny dopredu alebo dozadu, môže to mať negatívny vplyv na váš cirkadiánny rytmus. Môže trvať päť až sedem dní, kým sa vaše telo prispôsobí novému časovému harmonogramu, uvádza Americká akadémia spánkovej medicíny. Prerušenie spánku môže okrem toho viesť k ešte väčším zdravotným problémom.

Čo by sa stalo,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Znížené riziko srdcových problémov

Výskum zistil, že jarné zmeny letného času sú spojené s 24-percentným nárastom prípadov akútneho infarktu myokardu (AMI). Aj keď výskumy nenaznačili, prečo je to tak, pacienti s problémami so srdcom by mali vedieť o zvýšenom riziku infarktu v tento deň. Naopak, iný výskum ukázal, že počet srdcových infarktov sa znížil o 21 percent v týždni, keď sa letný čas menil na zimný.

Znížené riziko mŕtvice

Podobne výskum zistil zvýšený počet hospitalizácií pre cievnu mozgovú príhodu počas dvoch dní po zmene času, pričom celková miera ischemickej cievnej mozgovej príhody bola v týchto dňoch o osem percent vyššia ako v ktoromkoľvek inom ročnom období. Americká akadémia neurológie špekuluje, že to môže byť spôsobené narušením cirkadiánnych rytmov.

Čo by sa stalo,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Menej autonehôd

Zmena času bola spojená aj s nárastom smrteľných nehôd, najmä v deň po zmene času zo zimného na letný. Odborníci sa domnievajú, že k týmto autonehodám dochádza preto, že vodiči sú unavení zo straty hodiny spánku. Ak by už neexistoval letný čas, počet smrteľných nehôd by sa mohol znížiť.

Čo by sa stalo,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako sa pripraviť na zmenu času?

Persaudová sa tiež podelila o tri spôsoby, ako môžete pripraviť svoju myseľ a telo na prichádzajúci časový posun. Ako prvé by ste mali zmeniť načasovanie jedál. „Konzumácia troch jedál postupne o 15 až 30 minút skôr môže pomôcť ukotviť cirkadiánny rytmus a zvyknúť si telo na novú rutinu,“ uviedla Persaudová. Odporúča vyhnúť sa veľkým a korenistým jedlám, pretože môžu spôsobiť pálenie záhy a podráždenie tráviaceho systému. 

Rovnako dôležité je prispôsobiť svoj spánok časovému posunu. „Postupné posúvanie spánkového plánu pomáha proti negatívnym účinkom letného času tým, že umožňuje vášmu telu prispôsobiť sa nadchádzajúcej zmene času prirodzenejšie a šetrnejšie,“ vysvetlila Persaudová. Prispôsobte svoj spánok zmene niekoľko dní pred začiatkom letného časom. 

Napokon, vytvorte si rutinu pred spaním. „Bez ohľadu na zmenu času, udržiavanie pravidelnej rutiny pred spaním pomáha regulovať váš cirkadiánny rytmus vytváraním predvídateľných podnetov, ktoré podporujú relaxáciu a pripravujú vaše telo na odpočinok,“ uviedla Persaudová. Ak máte problémy so spánkom, skúste upokojujúce aktivity, ako je čítanie alebo teplý kúpeľ, aby ste sa jednoduchšie prispôsobili časovému posunu.

Viac o téme: SpánokZmena časuLetný časMŕtvicaKardiovaskulárne problémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu