Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mužský chromozóm Y môže úplne zmiznúť: Vedci prezradili, kedy sa to stane a čo to znamená pre mužov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE – Chromozómy sú jedným z určujúcich faktorov pohlavných charakteristík. Vedci sa však domnievajú, že takzvaný mužský chromozóm Y časom zmizne. Mnohí sa nezhodujú na tom, čo presne by to pre ľudstvo mohlo znamenať.

Nie každý má chromozóm Y, pretože veľa ľudí nosí počas svojho života iba chromozómy XX – tie označujú ženské pohlavie, kým XY zase mužské. Práve druhý chromozóm určuje, aké pohlavné znaky sa u človeka vyvinú. Y v XY prenášané mužmi je gén „hlavného spínača“ (SRY), ktorý určuje biologické pohlavie. Zdá sa však, že chromozóm Y v porovnaní s chromozómom X môže už čoskoro zaniknúť. Štúdia naznačila, že chromozóm Y degeneroval počas odhadovaných 3,5 milióna rokov, počas ktorých ľudia existovali.

Mužský chromozóm Y môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak to bude pokračovať, experti odhadujú, že genetickému markeru zostáva približne 4,6 milióna rokov, kým úplne zmizne z našej DNA. Z krátkodobého hľadiska sa však pravdepodobne nie je potrebné obávať. Táto degenerácia je spôsobená tým, že chromozóm Y má iba jednu kópiu – prenášanú z otca na syna – ktorá sa časom degraduje na rozdiel od iných chromozómov, ktoré sú v pároch.

Aj keď neexistuje žiadny bezprostredný dôvod na poplach, najmä preto, že zvieratá technicky nepotrebujú pohlavné chromozómy, zjavný zmenšujúci sa chromozóm prinútil výskumníkov položiť si niekoľko zaujímavých otázok o tom, čo by sa mohlo stať ďalej. Austrálska výskumníčka Jenny Gravesová z La Trobe University v austrálskom Melbourne navrhla, že Y nakoniec opustí našu DNA – čo môže v budúcnosti spôsobiť problémy s plodnosťou pre náš druh – kvôli nedostatku mužov. To by mohlo viesť ku vzniku nového druhu v priebehu nasledujúcich miliónov rokov.

Mužský chromozóm Y môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalší vedci však majú iný názor. Darren Griffin a Peter Ellis z University of Kent tvrdia, že koniec chromozómu Y nebude znamenať koniec mužov. Namiesto toho naznačujú, že gén SRY sa jednoducho presunie na iný chromozóm, ako sa to stalo u iných druhov, napríklad u hraboša. V skutočnosti mnoho génov už nie je potrebných na ľudskú reprodukciu, vďaka novým liečebným postupom a genetickému inžinierstvu môže byť čoskoro možné úplne nahradiť Y chromozóm.

Viac o téme: VýskumMužiGenetikaChromozóm Y
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu