Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Automobiloví experti varujú pred bežným spôsobom čistenia auta: Kvôli tejto chybe prídete o kopu peňazí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Umývanie auta patrí k časovo náročnejším činnostiam, ktorú môže skrátiť a uľahčiť použitie vysokotlakového čističa. Odborníci však použitie tohto výkonného stroja neschvaľujú, pretože môže vášmu vozidlu spôsobiť viac škody ako úžitku.

Jar je konečne tu a to znamená, že mnohí si budú dávať do poriadku auto. Pri jeho čistení by ste však mali byť opatrní a zvážiť použitie tlakovej umývačky. Odborníci na čistenie vozidiel z americkej spoločnosti Simoniz totiž pre britský denník Daily Star uviedli, že vysokotlakový čistič môže pri nesprávnom používaní spôsobiť na vašom vozidle veľké škody, ktorých odstránenie nebude najlacnejšie.

Automobiloví experti varujú pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôvodom je skutočnosť, že vypúšťaná voda na auto pôsobí ako „malé kladivá“, a tie dokážu zničiť lak. „Tlaková umývačka využíva elektrický motor a vodné čerpadlo, ktoré tlačí vodu cez hadicu pod neuveriteľne vysokým tlakom,“ uviedli odborníci a doplnili, že tento prístroj dokáže uvoľniť 300 až 500 litrov vody za minútu. „Každá kvapka vody, ktorá dopadne na povrch, je ako malé kladivko odlamujúce nečistoty, čo je skvelé na odstraňovanie nečistôt z terás, grilov alebo áut,“ uviedli odborníci ďalej.

A hoci poškodený lak nie je závažnou poruchou, pôsobí neesteticky a jeho úprava môže byť nákladná najmä v prípade, ak začne zhrdzavieť. Ako teda môžete umyť auto vodou pod tlakom bez toho, aby ste ho poškodili? „Aby ste chránili lak na svojom aute, mali by ste používať prúd tlakovej umývačky len pod malým uhlom, postupne zvyšovať tlak a udržiavať vzdialenosť aspoň 30 centimetrov. Pred jej použitím sa možno oplatí urobiť aj nízkotlakové umývanie na opláchnutie uvoľnených nečistôt z laku,“ radia odborníci.

Viac o téme: UmývanieAuto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu