Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zložitá matematická úloha zmiatla aj skúsených dospelých: Veď to nedáva zmysel, pozrite na to!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Zmätená mamička sa vybrala na Reddit hľadať riešenie na matematickú úlohu svojho dieťaťa. Na prvý pohľad úloha vyzerá neškodne, no ako sa ukázalo, poriadne potrápila aj dospelých. Presvedčte sa sami!

Žena sa na Reddite podelila o domácu úlohu z matematiky, ktorú malo vyriešiť jej dieťa. „Moje dieťa má túto otázku vo svojej matematickej učebnici a spoločne s ňou bojujeme. Pravdepodobne musíte použiť všetky čísla, ale nie je to jasné a je tam menej políčok ako číslic,“ uviedla v príspevku. Otázka znie: „Vyplňte políčka nasledujúcimi číslami, aby bola číselná veta pravdivá: 0, 1, 2, 3, 7, 8, 9. Každé číslo môžete použiť iba raz.“ Pod tým je päť prázdnych políčok na zadanie čísel.

V komentári k otázke jeden používateľ uviedol: „Skutočnosť, že očakávali, že budete používať dvojciferné čísla bez toho, aby naznačili, že je aj taká možnosť, je veľmi nepríjemná.“ Ďalší používateľ dodal: „Predpokladám, že to nie je dobre formulované. Pravdepodobne to nemá byť rovnica, kde A+B=C-D=E, ale A+B=C; C-D=E. Potom by mohla byť odpoveď napríklad 2+7=9-1=8.“ Tretí používateľ napísal: „Samotná rovnica je napísaná trochu hlúpo. 8+1=9 a 9-2=7 je odpoveď, ale na papieri to bude vyzerať ako 8+1=9-2=7. 0 a 3 sú len čísla navyše, ktoré netreba používať.“

Ďalší používateľ však uviedol štyri možné odpovede: „Ak s číslami zaobchádzate tak, ako ich definuje otázka, teda s ako číslami, potom neexistuje žiadna odpoveď.“ Následne uviedol, že aj napriek tomu, že jeho slová budú znieť pedantne, na to, aby bola otázka riešiteľná, sa treba na čísla pozerať ako na číslice, z ktorých je možné zostaviť čísla. „Ak s číslami zaobchádzate ako s číslicami, potom sú v skutočnosti štyri riešenia: 1 + 2 = 90 - 87 = 3 alebo 2 + 1 = 90 - 87 = 3 alebo 8 + 9 = 20 - 3 = 17 alebo 9 + 8 = 20 - 3 = 17,“ dodal.

Viac o téme: MatematikaDomáca úloha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu