Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborník na reč tela odhalil PÄŤ známok toho, že vám niekto klame: O tom poslednom ste určite nevedeli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Mnoho ľudí sa nechá oklamať. Niet divu, odhaliť klamára môže byť niekedy poriadne ťažké. Našťastie sa odborník na reč tela vyškolený FBI podelil o päť zjavných známok toho, že vám niekto nehovorí pravdu.

Scott Taylor, ktorý má za sebou 30-ročnú kariéru v oblasti bezpečnosti, strávil roky tréningom v oblasti mikrovýrazov tváre, detekcie podvodov, vplyvného správania a analýzy výrokov a slov. Pracoval aj s hlavným vyšetrovateľom na vojenskej základni v Guantánamo Bay. Podľa Taylora existuje niekoľko rôznych signálov, ktoré vám môžu napovedať, že vám niekto klame. Zároveň však existuje aj niekoľko špecifických spôsobov správania, ktoré okamžite odhalia každého klamára. Práve o tie sa pre britský denník Daily Mail podelil.

Odborník na reč tela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rýchle žmurkanie

Ak ste niekedy zbadali niekoho rýchlo žmurkať, pravdepodobne hovoril klamstvo. „Bežný človek žmurkne 12- až 14-krát za minútu a u ľudí pod stresom a nátlakom sa frekvencia žmurkania prudko zvyšuje,“ vysvetlil Taylor. Preto sa oplatí sledovať, ako sa oči dotyčného správajú po vyslovení klamstva, a nie predtým.

Lízanie pier

Olizovanie pier je hlavným znakom toho, že niekto klame. „Keď ľudia klamú, v ich tele sa uvoľní kortizol, stresový hormón, a ten spôsobuje vysušovanie úst a spomaľuje tvorbu slín,“ priblížil Taylor.

Odborník na reč tela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ťažkosti s prehĺtaním

Ťažkosti s prehĺtaním môžu byť tiež hlavným znakom toho, že vás niekto klame. Z rovnakého dôvodu, ako je uvedené vyššie, môže byť prehĺtanie ťažšie, keď máte sucho v ústach. Taylor tvrdí, že toto správanie je často podvedomé, ako keď sa klamári dotýkajú línií svojej tváre.

Ochrana určitých oblastí

Ten, kto klame, si môže tiež zakrývať určité oblasti tela, ako je brada, žalúdok a slabiny. „Sklonia bradu alebo mierne naklonia svoje telo, aby obmedzili váš prístup k tejto oblasti,“ vysvetlil odborník.

Nútený jazyk

Ľudia pri klamaní často používajú nútený jazyk, ktorý by v normálnom prípade nepoužili. „Pravdovravci hovoria a klamári presviedčajú. Bežne nemusíte hovoriť: ‚Som si na 100 % istý‘ alebo ‚istý‘, ak ste si istý,“ priblížil Taylor. Úlohou klamárov je presvedčiť vás o ich pravde, takže budú robiť všetko pre to, aby boli čo najpresvedčivejší, ako udržiavať očný kontakt a opakovať výrazy, ktoré označujú definitívnosť a nepopierateľnosť.

Viac o téme: KlamstvoLožReč tela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu