Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Otrasný prípad u susedov: Lekári neverili vlastným očiam, novorodenec mal v krvi 2,5 promile alkoholu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÝ SACZ – Okresná prokuratúra v poľskom meste Nový Sacz vyšetruje matku, ktorej sa 10. marca narodila dieťa s 2,5 promile alkoholu v krvi. Stav novorodenca bol veľmi vážny. Na hrôzostrašný prípad upovedomili políciu zamestnanci Gynekologicko-pôrodníckej nemocnice Medikor.

Ako pre poľský regionálny denník Gazeta Krakowska povedala prokurátorka Sylwia Lenart-Cabałaová z Okresnej prokuratúry v Novom Saczi, nezodpovedná matka sa dopustila trestného činu. Krvné testy odhalili, že novorodenec, ktorého žena porodila 10. marca v Gynekologicko-pôrodníckej nemocnice Medikor, mal v krvi 2,5 promile alkoholu.

Otrasný prípad u susedov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári dlho bojovali o záchranu novorodenca. Informácie o matke dieťaťa prokuratúra v tejto chvíli vzhľadom na povahu veci neposkytla. Napriek tomu jej však hrozí väzenie na tri až päť rokov. 

Alkohol z krvného obehu matky prechádza cez placentu k plodu, ktorý nemá mechanizmy potrebné na jeho správne metabolizovanie. To môže viesť k množstvu porúch súvisiacich s fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS). Ide o súbor telesných a vývojových porúch plodu. Na Slovensku sa s týmto syndrómom ročne narodí až 250 detí.

Viac o téme: AlkoholMatkaNovorodenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu