Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníčka upozorňuje: Ochutnávanie alkoholu deťmi môže viesť k závislosti

Čoraz viac mladších detí láka alkohol Zobraziť galériu (2)
Čoraz viac mladších detí láka alkohol (Zdroj: pixabay.com/Ira Lee Nesbitt)

PREŠOV - Ochutnávanie alkoholu deťmi považuje odborníčka za rizikové s ohľadom na možnú závislosť v budúcnosti. Ako pre TASR uviedla terapeutka a riaditeľka neziskovej organizácie Trojlístok v Prešove Denisa Šoltésová, pracujú s desať a viacročnými deťmi, ktoré sú závislé.

"Budem citovať inú odborníčku v tejto problematike na Slovensku Sabínu Brédovú z Občianskeho združenia Prima, ktorá povedala, že prvými dílermi drog alebo psychoaktívnych látok vo vzťahu k deťom sú zvyčajne rodičia. My si to niekedy neuvedomujeme, ale zo žartu ponúkneme deťom pivo. Potom sa smejeme, ako sa dieťa tvári, alebo mu dáme ochutnať likér či čokoládu, ktorá obsahuje alkohol. Veľmi sa na tom vieme ako rodičia zabávať, alebo sme možno aj hrdí," vysvetlila Šoltésová.

archívne video

Slováci v priemere vypijú dvojnásobne viac alkoholu v porovnaní s ostatnými krajinami (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Takýmto spôsobom rodičia súhlasia s užívaním alkoholu u malých detí a prvý kontakt s ním je na Slovensku vo veľmi nízkom veku. "Pracujeme s desať, 11-ročnými deťmi, ktoré už majú problémy s alkoholom a verejnosť je niekedy veľmi prekvapená. Ak vyhľadá pomoc rodič dieťaťa vo veku 11 rokov, tak tá história ochutnávania je asi dlhšia," zdôraznila odborníčka.

Odborníčka upozorňuje: Ochutnávanie alkoholu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

To, aby rodičia testovali svoje deti, či užili alkohol, zakúpeným testerom, nie je podľa nej potrebné. "Ak ide o výnimočnú udalosť, ako je Veľká noc, nie je namieste byť zrazu nejak citlivý. Je to skôr vec výchovy, že pokiaľ sme deti naučili postarať sa o seba, rozumieť tomu, čo je a čo nie je v poriadku, a keď urobím niečo, čo v poriadku nie je, viem, kde nájdem pomoc, tak myslím si, že rodičia môžu byť spokojní. Ak ide o mladých ľudí s problémovým správaním, tak odporúčam byť citlivý alebo viac podozrievavý nielen vo vzťahu k alkoholu, ale overovať si, s kým sa moje dieťa stretáva," poradila terapeutka.

Normálna miera v pití podľa nej neexistuje. To, čo je normálne pre niekoho, nemusí platiť pre iného. "Pokiaľ to moje pitie už spôsobuje problém môjmu okoliu, ktoré ma upozorňuje, či som to neprehnal, tak to je dôvod zamyslieť sa nad tým, že čosi nie je v poriadku. Hovoríme o dospelých, ak ide o deti, tam nie je namieste žiaden alkohol. Som presvedčená, že tieto sviatky by nemali byť vôbec spájané ani s nealkoholickým pivom, detským šampanským alebo inými náhradami, pripomínajúcimi alkohol," dodala Šoltésová.

Viac o téme: AlkoholDetiZávislosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu