Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Michael (34) chcel darovať 130 eur na charitu, omylom poslal stonásobok sumy: Neuveríte, čo nasledovalo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO – Keď sa rozhodnete darovať peniaze na charitu, mali by ste viackrát skontrolovať správnosť sumy, ktorú chcete zaslať. V opačnom prípade môžete dopadnúť ako muž, ktorý charite omylom venoval ohromných 15 000 dolárov namiesto 150 dolárov.

Tridsaťštyriročný Michael zostal zdesený, keď zistil, že namiesto toho, aby daroval štedrých 150 dolárov (137 eur) na charitu, omylom odoslal stonásobok tejto sumy. Išlo o veľmi štedrý príspevok vo výške závratných 15 000 dolárov (13 780 eur). Michael, ktorý sa o zámenu podelil v príspevku na Reddite, vysvetlil, že keď on a jeho manželka žili v San Franciscu, bývali vedľa veterána na dôchodku menom Joe, ktorý bol oddaným hinduistickým kňazom. Jedného dňa Michael na chodbe stretol Joa a ten mu povedal o jeho charitatívnej organizácii. Michael sa rozhodol, že ju podporí.

Michael (34) chcel darovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na druhý deň v práci poslal charite 150 dolárov. „O chvíľu mi na telefóne prišla správa s upozornením na nezvyčajne veľkú transakciu na mojej kreditnej karte. Bol som zmätený a otvoril som textovú správu. Bolo tam napísané, že som zaplatil 15 041 dolárov (13 817 eur) v prospech kampane na GoFundMe,“ uviedol Michael. Rýchlo zistil, kde urobil chybu. Nevšimol si, že číslo svojho účtu píše do políčka na zadávanie sumy. Jeho číslo kreditnej karty sa začína číslicou 4 a 1. Keďže ale predtým do políčka so sumou vpísal 150, konečná suma sa kvôli tomuto omylu zvýšila na 15 041. V panike zavolal na linku podpory, kde mu povedali, že takéto chyby sa stávajú často a že mu vrátia požadovanú čiastku do pár dní.

Michael však vedel, že zamestnanci charity budú mať prístup k informáciám o zaslaní a následnom stiahnutí peňazí. Nasledujúci deň preto chcel ísť za Joeom a všetko mu vysvetliť. „Ale keď som sa na druhý deň ráno zobudil, pozrel som sa na telefón a videl som, že mám na Facebooku viac ako 40 upozornení,“ uviedol. Našiel množstvo žiadostí o priateľstvo a aj správu od muža s neznámym menom. „Ten muž mi poslal video z Bangladéša, na ktorom je obklopený desiatkami chudobných a hladných ľudí, ktorí držia tašky s jedlom, a ďakuje mi za môj štedrý dar,“ prezradil Michael. Ďakovných správ od Bangladéšanov Michael dostal oveľa viac.

Michael (34) chcel darovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Správy ho dojali, a tak sa rozhodol, že hoci nemôže charite nechať celú zaslanú čiastku, namiesto pôvodných 150 dolárov poslal 1 500 dolárov (1 378 eur). „Hostiteľ charitatívnej organizácie bol neuveriteľne láskavý a chápavý a vysvetlil mi, že 1 500 dolárov znamená v Bangladéši veľmi veľa. Nakoniec si myslím, že celá skúsenosť bola obojstranne výhodná. Pomohol som veľkej veci a mám z toho vtipnú historku,“ dodal v príspevku. Množstvo ľudí mu vyjadrilo obdiv nad tým, že voči osudu Bangladéšanov nezostal ľahostajný. Ďalších to úprimne dojalo.

Viac o téme: BangladéšOmylPeniazeCharita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu