Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľudia pozreli na oblohu a zostali v nemom úžase: Pozrite, čo ich tak vystrašilo! Reagovala aj NASA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FLORIDA – Obyvateľov Floridy zmiatla obloha plná bizarných deravých oblakov, ktoré akoby boli súčasťou scénu zo sci-fi filmu. NASA zachytila tento fenomén, ktorý mnohí pripisovali mimozemšťanom, a vysvetlila, čo sa v skutočnosti dialo na oblohe.

Vesmírnej agentúre NASA sa koncom januára podarilo zachytiť snímky oblakov severne od Florida Keys pomocou satelitu Terra. NASA vysvetlila, že ide o oblaky cavum, známe aj ako deravé oblaky a vyzerajú tak bizarne, že ľudia dlho verili, že ide o znaky UFO. „Pri pohľade zospodu môžu vyzerať ako veľký kruh alebo elipsa, ktorá bola úhľadne vyrezaná z oblakov, pričom v strede diery zostali jemné chumáčiky,“ napísala NASA o fenoméne na svojej webovej stránke.

Jeden rybár na TikToku zdieľal video, v ktorom sú oblaky zachytené zdola. Zábery sa stali virálnymi a rýchlo získali viac ako šesť miliónov zhliadnutí. Používateľ, ktorý nahral video, bol rovnako zmätený ako ďalší ľudia, ktorí tento fenomén spozorovali na vlastné oči. Viacerí sa v komentároch podelili o svoje názory. „Toto som ešte v živote nevidel, toto sa v škole nikdy neučilo, takže tipujem, že je to UFO,“ napísal jeden z komentujúcich.

„Za svoj život som videl veľa divne vyzerajúcich oblakov, ale nikdy nič také! Vyzerá to veľmi divne,“ pridal sa ďalší. „Ufóni vystrelili cez oceán a potom rovno hore cez oblaky... vitajte,“ zažartoval tretí. Ako ale vysvetlili odborníci z NASA, za fenoménom sa neskrývajú žiadni mimozemšťania ani iné nadpozemské tvory. „Tento jav sa vyskytuje v oblakoch strednej úrovne zložených z kvapiek vody, ktoré sú podchladené. To znamená, že kvapky zostávajú tekuté, aj keď sú teploty pod typickým bodom mrazu vody,“ píše sa na webovej stránke.

@blacktiph Has anyone seen clouds like these before? We were fishing off Key West #strange #weather #clouds ♬ Stranger Things - Kyle Dixon & Michael Stein

Dodatočné ochladzovanie, ku ktorému dochádza napríklad nad krídlami lietadiel, môže pri prechode lietadla cez vrstvu oblakov vytlačiť kvapôčky až k bodu mrazu. Keď kvapky kvapaliny aj naďalej mrznú, ľadové kryštály začnú vytvárať viac ľadových kryštálov. Nakoniec sa zväčšia natoľko, že ľadové kryštály začnú padať z oblohy a zanechajú v oblakovej vrstve dieru.

Viac o téme: OblakyFenoménNASAFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu