Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Alarmujúce výsledky štúdie: Konzumácia TÝCHTO potravín súvisí s viac ako 30 zdravotnými problémami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GEELONG - Vedci zistili, že nezdravé potraviny sú spojené so vznikom viac ako tridsiatich chorôb a môžu zvýšiť riziko predčasnej smrti. Poukázali aj na to, že konzumácia ultra-spracovaných potravín, ako sú hotové jedlá a šumivé nápoje, súvisí so vznikom rakoviny, srdcovými problémami, cukrovkou 2. typu a úzkosťou.

Autori štúdie z Deakin University sa podelili o šokujúce výsledky výskumu publikovanom v časopise v časopise British Medical Journal, ktorý odhalil súvislosť medzi konzumáciou ultra-spracovaných potravín (UPF) a vznikom viacerých diagnóz. „Vieme, že tieto potraviny sa nepovažujú za zdravé, ale toto vrhá nové svetlo na to, aké škodlivé môžu byť,“ uviedla Charlotte Guptaová z Central Queensland University. Výskum zahŕňal preskúmanie zdravotných údajov a stravy takmer 10 miliónov ľudí zhromaždených v 14 samostatných štúdiách. Tím zistil, že pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby sa u ľudí, ktorí jedli veľa nezdravých potravín, zvýšila o 50 percent. Spolu s vyšším množstvom nezdravých potravín sa o 12 percent zvýšilo aj riziko vzniku cukrovky 2. typu. Pravdepodobnosť vzniku úzkosti bola až o 53 percent vyššia u ľudí, ktorí jedli najviac UPF.

Alarmujúce výsledky štúdie: Konzumácia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zistenia zároveň naznačili, že nezdravé potraviny môžu zvýšiť aj riziko depresie, problémov so spánkom, astmy, Crohnovej choroby a niektorých druhov rakoviny. UPF sa vzťahujú na položky obsahujúce prísady, ktoré by ľudia pri príprave domáceho jedla nepoužívali. Patria medzi ne chemické a konzervačné látky, farbivá, sladidlá, ktoré predlžujú trvanlivosť a zvyčajne majú nízky obsah vitamínov a vlákniny. Profesorka Amelia Lakeová z Teesside University označila výskum za dôležitý a uviedla, že pomôže formovať budúci výskum a politické smerovanie v oblasti ultra-spracovaných potravín a zdravia našej populácie.

Niektorí vedci však štúdiu kritizovali a spochybnili aj tvrdenie, že UPF sú vo svojej podstate zlé. Poukázali na to, že väčšina súvislostí medzi potravinami a diagnózami v skúmanej oblasti má zanedbateľný vplyv, pričom len cukrovka, obezita, rakovina prostaty a úmrtnosť zo všetkých príčin majú stredné hodnotenie kvality. Lekár Duane Mellor z Astonskej univerzity uviedol, že štatistická metodika štúdie otvára priestor na chyby a výsledky tejto analýzy nemusia predstavovať skutočný účinok. „Výsledky uvedené v tejto práci by mohli byť výrazne nadhodnotené alebo podhodnotené, pokiaľ ide o skutočnú súvislosť medzi ultra-spracovanými potravinami a zdravím,“ uviedol.

Alarmujúce výsledky štúdie: Konzumácia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Daisy Coyleová z Georgeovho inštitútu pre globálne zdravie v Londýne však pripomenula, že pokiaľ ide o riziká UPF, štúdia poukazuje na znepokojujúcu skutočnosť. „Štatistiky sú ohromujúce a tieto potraviny môžu zdvojnásobiť riziko úmrtia na srdcové ochorenia alebo na vznik duševných porúch,“ uviedla. Výskum spojil konzumáciu ultra-spracovaných potravín s množstvom zdravotných ťažkostí. Dôvodom je skutočnosť, že tieto potraviny často obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, soli a cukru, a keď ich konzumujeme, v našom jedálničku zostáva menej miesta pre výživnejšie jedlo. Zároveň existuje predpoklad, že za negatívne účinky na zdravie môžu byť zodpovedné prídavné látky v týchto potravinách.

Alarmujúce výsledky štúdie: Konzumácia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré z týchto zdravotných rizík zahŕňajú úmrtia súvisiace s rakovinou, kardiovaskulárnymi ochoreniami či srdcovými chorobami, rakovinu prsníka, pankreasu, hrubého čreva či prostaty, nádory centrálneho nervového systému, leukémiu, problémy so spánkom, úzkosť a depresiu, astmu, hypertenziu, Crohnovu chorobu, obezitu či nadváhu a cukrovka 2. typu. Celkovo tak vedci dospeli k záveru, že konzumácia ultra-spracovaných potravín môže viesť až k 32 druhom zdravotných komplikácií:

  1. Úmrtia zo všetkých príčin
  2. Úmrtia súvisiace s rakovinou
  3. Úmrtia súvisiace s kardiovaskulárnymi ochoreniami
  4. Úmrtia súvisiace so srdcovými chorobami
  5. Rakovina prsníka
  6. Rakovina (celkovo)
  7. Nádory centrálneho nervového systému
  8. Leukémia
  9. Rakovina hrubého čreva
  10. Rakovina pankreasu
  11. Rakovina prostaty
  12. Problémy so spánkom
  13. Úzkosť
  14. Depresia
  15. Iné stavy duševného zdravia
  16. Astma
  17. Sipot
  18. Prípady kardiovaskulárnych ochorení
  19. Úmrtie na kardiovaskulárne ochorenia
  20. Hypertenzia
  21. Hypertriglyceridémia
  22. Nízky HDL cholesterol
  23. Crohnova choroba
  24. Ulcerózna kolitída
  25. Obezita
  26. Hyperglykémia
  27. Metabolický syndróm
  28. Nealkoholické ochorenie pečene
  29. Obezita
  30. Nadváha
  31. Nadváha a obezita
  32. Cukrovka 2. typu
Viac o téme: CukrovkaDepresiaRakovinaúzkosťSpracované potraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu