Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zmiznutie lietadla MH370 už možno nebude záhadou: Nový dokument odhaľuje fascinujúce zistenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Ubehlo už desať rokov, čo sa odohrala jedna z najznámejších leteckých záhad v histórii. Let MH370 z malajzijského hlavného mesta Kuala Lumpur do čínskeho hlavného mesta Pekingu 8. marca 2014 zmizol bez stopy. Čoskoro zverejnený dokument však vrhá nové svetlo na túto záhadu.

Na palube lietadla bolo 227 pasažierov a 12 členov posádky, ktorí boli po incidente považovaní za mŕtvych. Lietadlo nevyslalo žiadne tiesňové volanie. Nikto netuší, čo presne sa stalo, hoci sa neskôr zistilo, že Boeing 777 odbočil zo svojej letovej dráhy a letel po neznámej dráhe ďalších sedem hodín. Napriek tomu, že si odborníci spočiatku mysleli, že sa možno vďaka novým dôkazom priblížili k nájdeniu polohy lietadla, v odhaľovaní trosiek či celkových pozostatkov napokon pokročili len veľmi málo.

Nikto nevie s istotou určiť, čo sa stalo v osudný deň v roku 2014, ktorý zostáva najväčšou nevyriešenou záhadou v histórii letectva. Pokiaľ vieme, odpovede môžu byť na záznamoch letu v čiernej skrinke, po ktorej experti pátrali, odkedy lietadlo zmizlo, aj keď je pravdepodobne niekde na dne mora v Indickom oceáne.

Presne desať rokov od tragédie sa na obrazovky dostane nový dokumentárny film BBC s názvom „Why Planes Vanish: The Hunt for MH370“, ktorého cieľom je zistiť, či nová rádiová technológia môže raz a navždy pomôcť nájsť stratené lietadlo. Zameria sa aj na to, ako možno zvýšiť bezpečnosť leteckej dopravy, aby sa predišlo takýmto situáciám. Dokument bude obsahovať rozhovory s rodinnými príslušníkmi nezvestných cestujúcich a posádky, odborníkmi na letectvo, bývalými zamestnancami malajzijských aerolínií a bývalými pilotmi.

Vedci z University of Liverpool tiež prispejú k dokumentu, informuje portál Wales Online. Vykonávajú obrovskú štúdiu, vďaka ktorej už predtým objavili nové dôkazy o možnej polohe MH370. To sa im podarilo prostredníctvom priekopníckej rádiovej technológii, ktorá sa nikdy predtým nepoužila na lokalizáciu zmiznutého lietadla. Okrem letu MH370 do svojho výskumu zahrnuli aj ďalšie prípady nezvestných lietadiel, aby zistili, čo sa dá z týchto udalostí naučiť, a dokonca sa zaoberajú aj prípadmi masových vrážd pilotov. Dokument sa na obrazovky britského televízneho kanálu BBC One dostane už 6. marca.

Viac o téme: LietadloDokumentBoeing 777Let MH370
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu