Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce odhalenie o Sillicon Valley: Sexuálne večierky a drogy v práci! Muskovo správanie vyvoláva obavy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong, File/Getty Images)

KALIFORNIA – Od Elona Muska, ktorý fajčil marihuanu v podcaste Joea Rogana, až po Steva Jobsa fušujúceho do psychedelík, Silicone Valley nie je výnimkou ani v oblasti užívania drog. Správa však odhalila, do akej miery sa nezákonné a legálne užívanie látok rozmohlo v technologickom svete.

Zatiaľ čo užívanie kokaínu je synonymom pre Wall Street, nedávna správa načrtla, že v globálnom centre pre špičkové technológie a inovácie Sillicon Valley v severnej Kalifornii sa rozmohli silnejšie psychadeliká, ako LSD, MDMA (extáza), magické huby a ketamín, ale aj legálne stimulanty ako Adderall. Napriek tomu, že elita zo Silicon Valley tvrdí, že psychadeliká užívajú ako medicínu, správa vykresľuje iný obraz: sexuálne večierky s drogami či užívanie drog na pracovisku, informuje denník Wall Street Journal. Tento trend vyvolal obavy medzi investormi a členmi predstavenstva v niektorých technologických spoločnostiach, pretože vedúci zamestnanci nechcú pracovať v prostredí, kde je užívanie drog normou – nielen po práci, ale aj počas pracovného dňa.

Muskovo užívanie drog vyvoláva obavy

Zakladateľ startupu v oblasti digitálneho marketingu Tim Sae Koo pre portál Ynetnews povedal, že po transformačnej skúsenosti s psychedelikami v roku 2014 si uvedomil, že začal podnikať len preto, aby získal uznanie od svojej matky. „Skúmaním psychedelickej ríše som získal jasno v tom, že moja podnikateľská cesta vzišla z miesta osobných zranení,“ povedal. Po tomto odhalení Sae Koo predal svoju spoločnosť. Nezablúdil však ďaleko od technológií a teraz prevádzkuje psychedelické útočisko pre technologických podnikateľov v Kostarike, kde konzumujú nápoj ayahuasca s obsahom DMT.

Elon Musk
Zobraziť galériu (4)
Elon Musk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, File)

Muskova Tesla má údajne laxný postoj k užívaniu drog na pracovisku, vrátane niektorých zamestnancov, ktorí prichádzajú do práce s kanabisom alebo psychedelikami. Bývalý zamestnanec kalifornskej továrne Tesla S.O. Svensson sa údajne slobodne oddával drogám mimo pracovného času, ale bol prepustený po tom, čo sa pokúsil predať sušienky naplnené drogami kolegovi, ktorý bol tajným agentom. Nezískal žiadnu podporu od Muska ani spoločnosti, informoval portál Ynetnews. Jedna členka predstavenstva Tesly však odmietla pokračovať v znovuzvolení kvôli obavám z Muskovho užívania drog, informuje denník Wall Street Journal. Okrem otvoreného fajčenia kanabisu Musk hovoril aj o tom, že užíva silné psychedelické sedatívum ketamín.  

Môžu za to stimulačné lieky?

O spoluzakladateľovi Google Sergeyovi Brinovi sa hovorí, že sa rád oddáva magickým hubám. Niektoré technologické osobnosti, ako Peter Thiel, spoluzakladateľ spoločnosti PayPal, tiež veľa investovali do psychedelickej medicíny. Drogám však údajne prepadli aj rádoví pracovníci, ktorí ich užívajú počas pracovnej doby, aby si zlepšili sústredenie a kreativitu. Zdá sa, že cestu k aktívnemu užívaniu drog vydláždilo užívanie stimulantov. Po celé roky stimulačné lieky proti ADHD ako Adderall a Ritalin poháňali maratónske pracovné dni kóderov a programátorov, ktorí pracovali pod extrémnym tlakom.

Šokujúce odhalenie o Sillicon
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto návyky podľa štúdie z roku 2023 pretrvávajú. Až 80 percent opýtaných technologických riaditeľov užívalo lieky – či už pod dohľadom lekára alebo bez neho, a 34 percent užívalo stimulačné drogy. Jedným z dôvodov, prečo sa tieto látky tak rozmohli v Sillicon Valley, je, že investori požadujú veľké výnosy, čo znamená nielen tvrdú prácu, ale aj kreatívne myslenie. „Investori nechcú normálneho človeka ani normálnu spoločnosť,“ povedal pre Ynetnews generálny riaditeľ BuildBetter.ai Spencer Shulem. „Chcú niečo výnimočné, ale vy sa nenarodíte ako výnimočný,“ dodal.

Kontroverzné postavenie žien

Užívanie látok nie je obmedzené na verejné osobnosti. Ako uvádza Ynetnews a ďalšie portály, medzi technologickou elitou existuje kultúra nátlaku na ľudí, aby užívali drogy. Niektorí doslova musia užívať drogy, aby boli dôveryhodní pre mocnejšie a vyššie postavené technologické osobnosti. Ako uviedla Emily Changová vo svojom článku v magazíne Vanity Fair, sexuálne večierky plné drog medzi elitou Silicon Valley majú dvojitý štandard, pokiaľ ide o pohlavie. V predchádzajúcich správach ženy pracujúce v technologickom priemysle opísali prostredie, v ktorom ich kolegovia kvôli pohlaviu úplne zatracujú.

Šokujúce odhalenie o Sillicon
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď odmietnu účasť na súkromných večierkoch, kde sa podávajú drogy, riskujú, že ich kolegovia označia za obozretné, čo môže viesť ku strate pracovných príležitostí. Keď sa takýchto večierkov zúčastnia mužskí predstavitelia, ostatní im tlieskajú. Dokonca prirovnávajú účasť na týchto večierkoch ku stretnutiu na golfovom ihrisku, pokiaľ ide o profesionálny networking. Keď to robia ženy, strácajú rešpekt. Ak sa však nezúčastnia, riskujú, že budú považované za nedôveryhodné.

Viac o téme: Elon MuskDrogySillicon ValleyPsychedeliká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu