Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrôza, čo videli pracovníci letiska pri bezpečnostných kontrolách: Nahí cestujúci, zo ženy trčal...!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Letiská boli nútené zmeniť röntgenové prístroje po tom ako, poskytovali až príliš detailný záznam tiel. Pasažierom totiž veľmi prekážali a mnohí ich odmietali použiť. Skenery využívané v súčasnosti už zamestnancom letísk našťastie takýto obraz neposkytujú.

Prejsť bezpečnostnou kontrolou na letisku v súčasnosti pripomína vojenský manéver, pretože musíte odložiť bundu, vložiť tekutiny do malého plastového vrecka a potom prejsť okolo množstva skenerov a zamestnancov so skúmavým pohľadom. Pred časom boli zavedené röntgenové prístroje analyzujúce pasažierov od hlavy až po päty. Tento proces je pohodlnejší ako fyzické prehliadky realizované personálom. Napriek tomu nejde o dokonalú alternatívu a už po svojom prvom spustení zaznamenala viacero problémov. Skenery zavedené Úradom pre bezpečnosť dopravy (TSA) totiž zobrazovali  celé telo cestujúceho. Vznikali tak zábery ľudí, ktorí stoja s rozkročenými nohami, vzpriamenými rukami a bolo vidieť každý detail ich tela. 

Technológia spätného rozptylu sa začala zavádzať na letiskách po neúspešnom bombovom útoku na Vianoce v roku 2009. Vtedy prepašoval Umar Farouk Abdulmutallab v spodnej bielizni plastickú trhavinu na palubu lietadla smerujúceho z Amsterdamu do Detroitu. Našťastie ho zadržali cestujúci a podarilo sa im uhasiť aj požiar, ktorý vznikol pri jeho pokuse odpáliť výbušniny. 

Problémom skenerov zavedených po tomto incidente však bola skutočnosť, že pracovníkom letiska zobrazovali úplne všetko. Na tridsiatich amerických letiskách sa v tom čase údajne používalo celkovo 174 skenerov a všetky poskytovali úplný nahú röntgenovú snímku každého cestujúceho. V Spojenom kráľovstve sa skenery celého tela používali na desiatich najväčších letiskách ešte v roku 2013. Účinnosť skenera Rapiscan v hodnote vyše 165 289 eur vyvolala veľa kontroverzných reakcií a  množstvo ľudí odmietlo cez takýto prístroj prejsť a využili svoje právo prehliadku odmietnuť. 

Odozva bola natoľko intenzívna, že letiská boli v júni 2013 nútené prístroje odstrániť. TSA vtedy vo vyhlásení uviedla: "Z dôvodu neschopnosti nasadiť softvér na automatické rozpoznávanie cieľov (ATR) bez zobrazovania do termínu stanoveného Kongresom v júni 2013 TSA ukončila časť zmluvy so spoločnosťou Rapiscan. Do júna 2013 budú cestujúci využívať len prístroje, ktoré majú ATR a umožňujú rýchlejšiu priepustnosť." V súčasnosti sa vo väčšine cestovných centier používajú skenery s milimetrovými vlnami. Tie vykonávajú prehliadku pasažiera neionizujúcim elektromagnetickým žiarením bez toho, aby zaznamenali jeho veľkosť, hmotnosť, výšku, genitálie alebo dokonca tampóny, ktoré mali zavedené ženy. 

Viac o téme: LetiskoRöntgenNahota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu