Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hororový koniec dovolenky v Turecku: Turistku stopli na letisku, toto jej našli v kufri! Nikdy neurobte rovnakú chybu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/SkyNews)

ANTALYA - Belgickej turistke hrozí trest odňatia slobody za to, že v Turecku kradla kamene. Podľa analýzy išlo o vzácne kamene, ktoré spadajú pod kultúrne a prírodné statky štátu. Žena priznala, že to, čo urobila, bolo nesprávne, no nezaslúži si taký tvrdý trest.

Kim Mergitsová z Antverp bola obvinená z krádeže archeologických artefaktov po tom, čo počas dňa stráveného v Manavgate, meste neďaleko Antalye, vzala tri kamene. Cestovala so svojím partnerom Warreom, keď ju zastavili a zadržali na letisku. Teraz jej hrozí vysoká pokuta alebo potenciálne väzenie.

Mergitsová údajne vzala tri kamene a zbalila do kufra, aby si ich odniesla domov s tým, že ich plánovala dať do akvária. Personál na letisku však kamene v kufri našiel. Belgičanku okamžite zadržali a Provinčné riaditeľstvo kultúry a cestovného ruchu v Antalyi kamene zaslalo do Múzea v Antalyi na analýzu, informuje miestne médium. Experti z múzea odhalili, že dva z troch kameňov boli mramorové kusy podlahovej krytiny a tretí kameň s dvoma štylizovanými rozetami bol architektonickou ozdobou. Ich analýza preukázala, že sú chránené tureckým zákonom o ochrane kultúrneho a prírodného bohatstva, a preto je zakázané vynášať ich z krajiny.

Hororový koniec dovolenky v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa § 24 zákona je povinnosťou štátu uchovávať hnuteľné kultúrne a prírodné statky, ktoré sú majetkom štátu a je potrebné ich chrániť. Dvadsaťosemročná turistka je aj naďalej zadržaná v Turecku a čaká na súdny proces. Je podozrivá z pašovania archeologických kameňov.

Podľa francúzskeho ministerstva Európy a zahraničných vecí Turecko prísne reguluje a trestá ľudí uznaných vinnými z podvodu v súvislosti s vývozom kultúrneho tovaru a starožitností. Kim pre Sky News povedala: "Chápeme, že sme urobili niečo, čo tu nie je v súlade so zákonom, ale dali nám pokutu. My ju zaplatíme. Nezáleží na tom koľko. Chápeme, že sa stala chyba. Ale trestajú ma oveľa tvrdšie, než by sa asi patrilo." 

Viac o téme: DovolenkaKameneTuristkaTureckoVäzenieKrádež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu