Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trápi vás TINITUS? Vedci vyvinuli unikátnu metódu, ako by sa mohol dať liečiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Šelesť v ušiach, označovaný odborne ako tinitus, trápi vo svete milióny ľudí. Žiadna univerzálna liečba na to ale neexistuje. Vedci však vyvinuli novú metódu stimulácie zmyslových buniek, ktorá podľa nich môže byť účinná, píše denník The Washington Post. Poznatky sú síce zatiaľ len obmedzené, mnohým pacientom ale prináša úľavu.

Potenciálny liečebný postup má názov bimodálnej neuromodulácie, podľa denníka ho možno opísať ako snahu "precvičiť" mozog. Spočíva v súčasnom používaní slúchadiel, v ktorých hrá kombinácia rôznych ruchov, a ďalšieho zariadenia vypúšťajúceho jemné elektrické pulzy, napríklad do jazyka. Takýto doplnok podľa odborníkov pomáha mozgu sústrediť sa na zvuk zo slúchadiel. 

Čo presne tinitus spôsobuje, nie je jasné, vedci sa však domnievajú, že ho sprevádza hyperaktivita buniek spracovávajúcich signály o zvuku. Opakovaná aplikácia vyššie opísanej metódy, pri ktorej mozog nevenuje tinitu takú pozornosť, by mohla nechcenú aktivitu pomôcť potlačiť. Vedci už vyvinuli niekoľko súprav pre experimentálnu terapiu a doterajšie výsledky sú sľubné, píše Washington Post. Štúdia, ktorá už prešla recenzným konaním, uvádza, že pacienti po používaní inovatívnych zariadení pociťovali ústup symtómov. 

Zlepšenie cítila okamžite

Len v USA podľa odhadov tinitus trápi asi desatinu dospelej populácie, čo je zhruba 30 miliónov ľudí. Niektorí pacienti ho opisujú ako zvonenie, hučanie, bzučanie či dokonca cvakanie v ušiach. Môže ísť o prechodný jav, ale tiež o vážny, chronický problém. Druhý možnosť platila v prípade Susan Rivasovej z amerického Colorada, ktorá za posledných dvadsať rokov vyskúšala rôzne metódy v snahe zbaviť sa otravného švitorenia v ušiach. Nič nezaberalo, po bimodálnej neuromodulácii však cítila zlepšenie prakticky okamžite. Tinitus stále počuje, ale už jej nevadí. "Je to tak trochu zázračné. Naozaj vám to zmení život," vyhlásila Rivasová. 

Trápi vás TINITUS? Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Účinnosť novej terapie ale zatiaľ nie je príliš preskúmaná. Zmienené štúdie zverejnené v odborných časopisoch boli pomerne malé a vypracovali ich spoločnosti a výskumníci, ktorí liečebné súpravy vyvinuli. Testy dvoch zariadení nezahŕňali kontrolné skupiny, zatiaľ čo odborníčka na čele ďalšej štúdie uznala, že pacientov mohla tak nadchnúť predstava o liečbe, že zažívali placebo efekt. Americký lekár James Henry, ktorý sa tinitu venuje vyše tridsať rokov, označil doterajšie výsledky za zaujímavé, upozornil však, že akékoľvek závery zostávajú zatiaľ v rovine teórií. "Nemôžeme vylúčiť, že za týmito metódami stojí placebo efekt," povedal. 

Viac o téme: TinitusHučanie v ušiach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu