Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Expert na DLHOVEKOSŤ radí: Robte túto vec každú nedeľu v roku 2024, zmení vám život!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Zabudnite na novoročné predsavzatia a namiesto toho sa zamerajte na činnosť, ktorú odporúča vykonávať expert na dlhovekosť Dan Buettner. Ide o zdravý návyk, ktorého veľkou výhodou je skutočnosť, že ho stačí dodržiavať iba v nedeľu. Navyše je časovo nenáročný a jeho výsledkom potešíte chuťové poháriky.

Buettner je zakladateľom spoločnosti Blue Zones LLC. Len nedávno v rozhovore pre Business Insider upozornil na znepokojujúcu štatistiku týkajúcu sa novoročných predsavzatí; podľa údajov z aplikácie Strava na sledovanie kondície v roku 2019 viac ako 70 percent z nich zlyhá do 19. januára. Preto odporúča nedávať si žiadne predsavzatia. Namiesto toho, aby ste sa snažili zmeniť spôsob stravovania naraz, je podľa odborníka lepšie, aby ste si do konca januára vybrali jeden deň v týždni a pripravili tri jedlá založené na rastlinnej báze pre celú rodinu. 

Expert na DLHOVEKOSŤ radí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dan sa viac ako dvadsať rokov venoval výskumu piatich regiónov sveta, v ktorých sa dožíva sto rokov väčšie množstvo ľudí než v iných častiach sveta. Týmto oblastiam sa hovorí "modré zóny" a patria medzi ne Ikaria v Grécku, Loma Linda v Kalifornii, Sardínia v Taliansku, Okinawa v Japonsku a Nicoya v Kostarike. V rámci svojej práce skúmal životný štýl a stravovanie týchto obyvateľov. Vďaka tomu zistil, že praktizujú návyk, ktorý by podľa neho mohol slúžiť ako ideálne novoročné predsavzatie pre ľudí na celom svete v roku 2024. "Namiesto predsavzatia 'budem držať diétu, aby som schudol', ktoré nikdy nefunguje, si v januári jeden deň v týždni uvarte zdravé jedlo s rodinou," radí Buettner. 

Expert na DLHOVEKOSŤ radí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z receptúr, ktoré zozbieral z modrých zón, vyplýva, že jedlo musí byť zdravé, chutné a zároveň sýte. Hlavnou výhodou tohto predsavzatia je fakt, že máte väčšiu šancu ho splniť v porovnaní so všeobecnými novoročnými plánmi. Nedeľná časť plánu je len o vytvorení konkrétnej, akcieschopnej rutiny. Môžete ho upraviť podľa toho, čo vám vyhovuje a aký máte rozvrh. Táto flexibilita znamená, že si práve v nedeľu môžete pripraviť viacero jedál na zvyšok týždňa alebo deň využijete na to, aby ste si zaznačili tri nové recepty, ktoré budete niekedy v priebehu týždňa pripravovať. "Ak sa dokážete dostať k štyrom alebo piatim jedlám, ktoré vám chutia a sú celozrnné a rastlinné, tak ste na ceste k správnemu stravovaniu," dodal Buettner. 

Viac o téme: JedloDlhovekosťModrá zónaNovoročné predsavzatie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu