Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci odhalili 15 potravín, ktoré vás môžu urobiť atraktívnejšími: Väčšinu z nich už možno máte doma!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ST ANDREWS – Viaceré výskumy naznačujú, že to, čo konzumujete, ovplyvňuje nielen vaše celkové zdravie, ale aj atraktivitu. Ako dokázala jedna zo štúdií, ľudia, ktorí konzumujú veľa ovocia a zeleniny, sú na pohľad krajší. Do jedálnička sa preto oplatí zaradiť tieto potraviny.

Jedením určitých potravín môžete zmeniť odtieň svojej pleti. Tajomstvo spočíva v karotenoidoch, teda antioxidantoch, ktoré sa bežne vyskytujú v ovocí a zelenine, ako je žltá a červená paprika, špenát, marhule a melóny. Sú tiež v niektorých živočíšnych produktoch vrátane vajec a lososa. Keď jete ovocie a zeleninu, karotenoidy sa dostanú von cez vaše potné žľazy a späť do vonkajšej vrstvy pokožky, vďaka čomu vaša pokožka vyzerá viac oranžovo alebo červeno, ako prírodný bronzer.

Vedci odhalili 15 potravín,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tri samostatné štúdie, publikované v rokoch 2011 až 2015, skúmali, či ľudia považovali za atraktívnejšiu zmenu farby pokožky vďaka karotenoidom alebo opáleniu. Výsledky všetkých výskumov prevažne naznačujú, že ľuďom sa viac páčila pokožka zafarbená od karotenoidov než od opálenia. Jedna zo štúdií publikovaná v PLOS ONE zistila, že jedenie len dvoch extra porcií ovocia a zeleniny denne môže viesť k výraznej zmene farby pleti za niečo vyše mesiaca.

Vedci z Univerzity St Andrews sledovali stravu 35 študentov počas šiestich týždňov a merali prirodzené zmeny v ich stravovaní a farbe pleti. Ľudia, ktorí do svojho jedálnička zaradili viac ovocia a zeleniny, vykazovali zvýšenie požadovaného zlatistého tónu pleti. Okrem toho, že ľudia vyzerajú atraktívnejšie, karotenoidy prospievajú celkovému zdraviu. Pôsobia tak, že absorbujú škodlivé zlúčeniny produkované stresom každodenného života a sú dôležité pre imunitný a reprodukčný systém.

Vedci odhalili 15 potravín,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak chcete oživiť vzhľad svojej pokožky, zaraďte do svojho jedálnička týchto 15 potravín, ktoré majú vysoký obsah karotenoidov:

  1. Marhule
  2. Paprika
  3. Paradajka
  4. Brokolica
  5. Žltý a vodný melón
  6. Mrkva
  7. Grapefruit
  8. Listová zelenina
  9. Mango
  10. Tekvica
  11. Červené papričky
  12. Sladké zemiaky
  13. Mandarínky
  14. Vajcia
  15. Losos
Viac o téme: ZeleninaOvocie VýskumPleťAtraktivita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu