Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najstaršia pevnosť sveta uchvátila vedcov: Odhaľuje, ako skutočne žili pradávni lovci, TOTO by ste nečakali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SIBÍR - Na Sibíri bola objavená zrejme najstaršia pevnosť na svete. Obranný komplex odhaľuje starobylú triednu štruktúru a podobne ako Göbekli Tepe v Turecku, spochybňuje tradičné názory na životný štýl lovcov. O tomto fenoméne informuje časopis Antiquity a podľa vedcov nemá obdobu.

Archeológovia objavili najstaršiu pevnosť na svete, ktorú postavili lovci a zberači na Sibíri približne pred 8 000 rokmi. Historici tvrdia, že táto stavba, známa ako pevnosť Amňa I a II, im pomôže pochopiť, ako sa vyvíjali zložité spoločnosti v období mezolitu. Analýza sedimentov, pôdy a trosiek v okolí rieky Amňa určila, že obranné miesto bolo niekoľkokrát do základov vypálené. Okrem toho nález hrotov šípov vo vonkajšej priekope naznačuje, že v regióne prebiehali násilné konflikty, keď skupiny lovcov a zberačov bojovali o kontrolu nad najbohatšími lovnými miestami.

Stopy naznačujú hierarchickú štruktúru

V rokoch 1987 až 2000 archeológovia identifikovali v tejto oblasti sériu drevených palisád. Stavby pripomínajúce plot boli vytvorené z drevených kolov alebo klátov zatlčených do zeme a tvorili opevnenie na ochranu osady alebo tábora pred vonkajšími hrozbami. Colin Grier z Washingtonskej štátnej univerzity povedal, že Amňa I je definovaná pozostatkami desiatich jamových priehlbín. Ďalšia desiatka chatrčí, ktoré sa našli mimo opevnenej štruktúry, poukazuje na hierarchickú štruktúru. Obyvatelia vnútorného opevneného priestoru požívali určitý stupeň ochrany a tí, ktorí žili v Amňa II, zabezpečovali prednú obrannú líniu. Grier vysvetlil, že tento architektonický formát hovorí o vlastníctve majetku a sociálnej nerovnosti.

Analýza kostí starovekých zvierat a keramiky

Vedci stanovili vek lokality pomocou rádiokarbónového datovania, ktoré potvrdilo, že ide o najstaršiu známu pevnosť na svete. Centrálne vyvýšené ohniská sú zároveň dôkazom, že stavby slúžili ako dlhodobé obydlia. Tím získal 45 keramických nádob so špicatými a aj plochými podstavcami. Prvé z nich sú zdobené vrezávaným ornamentom a druhé hrebeňovým pečiatkovým vzorom. Okrem toho vedci analyzovali kosti losa, soba a bobra, aby lepšie pochopili spôsoby lovu a stravovania obyvateľov, ktorí žili v tejto pevnosti približne pred 8 000 rokmi.

Fenomén, ktorý nemá obdobu

Archeológovia uviedli, že pevnosť Amňa bola postavená mnoho storočí predtým, ako sa porovnateľné stavby objavili v Európe a že skorý nástup tohto fenoménu vo vnútrozemí západnej Sibíri nemá obdobu. Podobne ako Göbekli Tepe v Turecku, aj táto lokalita spochybnila predstavu, že trvalé osídlenie, náboženské a obranné stavby, súviseli so zrodom poľnohospodárstva. Archeológovia kedysi spájali súperenie a konflikty o zdroje s obdobím neolitu a nie so staršími mezolitickými lovecko-zberačskými spoločnosťami. Staroveká pevnosť mení chápanie raných ľudských spoločností a spochybňuje predstavu, že až s príchodom poľnohospodárstva začali ľudia budovať trvalé osady s monumentálnou architektúrou a vyvinuli komplexné sociálne štruktúry.

Opevnená krajina pred vznikom poľnohospodárstva

Colin Grier povedal, že nové paleobotanické a stratigrafické skúmania dokazujú, že v Západnom Sibíri panoval sofistikovaný životný štýl založený na bohatých zdrojoch prostredia tajgy. Tajga, známa aj ako boreálny les, je bióm, ktorý sa vyznačuje chladným podnebím a prevládajú v ňom ihličnaté stromy. Našli sa aj dôkazy o tom, že domové jamy Amňa I boli znovu osídlené na začiatku 6. storočia pred n. l. a štvrté možné osídlenie niektorých domových jám Amňa II prebiehalo v 4. storočí pred n. l., čiže v eneolitickej fáze. Hradisko predstavuje najstaršiu obrannú lokalitu lovcov a zberačov na severe Eurázie a ide o dôkaz, že trvalé opevnené sídliská boli budované dlho pred obdobím prvých poľnohospodárov.

Viac o téme: ArcheológoviaPevnosťSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu