Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekári varujú pred novým variantom KORONAVÍRUSU: Toto je deväť najčastejších príznakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Nové varianty vírusu SARS-CoV-2 sa objavujú častejšie, ako by sme chceli a v podstate nie je možné v tomto období s nimi udržať krok. Začiatkom decembra označilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) za najrýchlejšie rastúci variant JN.1. Zostavený bol aj zoznam jeho najčastejších príznakov.

Variant JN.1 bol po prvý raz zaznamenaný v septembri a koncom októbra, kedy predstavoval menej ako 0,1 percenta prípadov v USA. Od 8. decembra sa však situácia výrazne zmenila a CDC predpokladá, že počet prípadov sa zvýšil na 15 až 29 percent. Typ príznakov a ich závažnosť sa u jednotlivých osôb líšia v závislosti od imunity a celkového zdravotného stavu. Zatiaľ tiež nie je známe, či JN.1 vyvoláva iné symptómy ako ďalšie varianty SARS-CoV-2. Keďže sa v najbližšom období očakáva nárast aktivity vírusu, lekári prezradili, aké najčastejšie príznaky JN.1 vyvoláva. 

Bolesť hrdla

Podobne ako pri iných nedávnych variantoch koronavírusu, tak aj v prípade JN.1, je na zozname príznakov bolesť hrdla. U väčšina ľudí sa objaví ako prvý. 

Lekári varujú pred novým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zápcha

Ak máte problémy s vyprázdňovaním, môže to byť podľa lekárov príznak koronavírusovej infekcie. Infektológ William Schaffner z Vanderbilt University Medical Center uvádza, že zápcha sa zvyčajne dostaví po tom, ako zaznamenáte bolesť hrdla.

Strata čuchu alebo chuti

V septembri doktorka Grace McComseyová z Case Western University zaznamenala pokles pacientov, ktorí hlásili stratu chuti a čuchu. V tom čase sa na tento problém sťažovalo od 10 do 20 percent pacientov. Išlo o významný rozdiel v porovnaní so 60 až 70 percentami infikovaných, ktorí na začiatku pandémie uvádzali tento symptóm. Opäť sa však objavil na zozname príznakov. 

Lekári varujú pred novým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Kašeľ

Príznaky koronavírusovej infekcie sa začínajú čoraz viac podobať na iné infekcie horných dýchacích ciest, ktoré sú vo všeobecnosti sprevádzané kašľom. Jedným z nich je suchý kašeľ. Zatiaľ čo iné problémy vymiznú po piatich až siedmich dňoch, tento druh kašľa môže pretrvávať jeden až dva týždne, niekedy aj dlhšie. 

Výtok z nosa

Infikovaným osobám môže tiecť z nosa. Tento príznak sa zvyčajne objavuje po tom, ako pocítite bolesť hrdla. 

Lekári varujú pred novým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Únava

Pred sviatkami sa všetci cítime trochu vyčerpaní, ale ak sa cítite obzvlášť unavení, zhodnoťte svoje príznaky. Ako uviedli lekári, únava je naďalej jedným z konzistentných covidových príznakov.

Bolesť hlavy

V súvislosti s nárastom počtu prípadov JN.1 sa pacienti sťažujú aj na bolesti hlavy, preto ju neignorujte, a to najmä v kombinácii s inými príznakmi. Podľa štúdie z júna 2023 zverejnenej v časopise Journal of Clinical Virology je bolesť hlavy bežným príznakom COVIDU-19, ktorý postihuje 26 percent pacientov. 

Lekári varujú pred novým
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Horúčka alebo zimnica

Jedným z najjasnejších ukazovateľov, že ste chorí, je horúčka. Ide aj o ďalší príznak JN.1. Je to podobné ako pri iných variantoch, takže ak máte aj zimnicu, nepodceňujte to.

Bolesti svalov

Ak ste sa naháňali kvôli vianočným nákupom a balili darčeky, možno ste ubolení. Ale príznakom ochorenia COVID-19 sú aj výrazné bolesti svalov. V kombinácii s únavou sa zvyčajne objavia po počiatočnej bolesti hrdla.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu