Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zistili, čo zožral mladý Tyrannosaurus rex tesne pred smrťou: Z tohto sa dvíha žalúdok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CALGARY - Vedci objavili skamenelé pozostatky mäsožravého príbuzného obávaného Tyrannosaura rexa vrátane obsahu jeho žalúdka. Mladý gorgosaurus, ktorý žil zhruba pred 75 miliónmi rokov, si pre svoju poslednú večeru vybral dve dinosaurie mláďatá. To odborníkom pomohlo poodhaliť stravovacie návyky týchto obrích predátorov a formulovať hypotézu, že sa ich potravinová stratégia počas života dramaticky menila, informuje agentúra Reuters.

Gorgosaurus a známejší Tyrannosaurus rex, ktorý žil o niekoľko miliónov rokov neskôr, patrí do skupiny dravých dinosaurov zvaných tyranosauridy. Na základe stôp po zuboch zanechaných na kostiach veľkých bylinožravcov vedci vedia, že dospelí mäsožravci lovili práve týchto obrov. Objavený gigantosaurus, starý päť až sedem rokov a dlhý asi 4,5 metra, je ale prvou fosíliou zo skupiny tyranosauridov so zachovaným obsahom žalúdka. 

"Dospelí tyranosauridy boli dobre vybavení na polapenie a zabitie veľkej koristi, ako boli hadrosaury alebo ceratopsy. Ich lebky a zuby zvládali krútivý ťah a námahu spojovanú s hryzením a udržaním veľkej koristi," uviedol Francois Therrien, kurátor Tyrrelovho múzea paleontológie v kanadskej provincii Alberta a jeden z vedúcich autorov štúdie zverejnenej v časopise Science Advances

Nájdená skamenelina ukázala, že gorgosaurus bezmocné mláďatá rozpáral a prehltol len ich mäsité nohy, zvyšok mrciny ignoroval. V jeho žalúdku sa našli kosti nôh a chodidiel dvoch ročných mláďat z rodu citipes - operených dinosaurov veľkých ako moriak a s kosteným hrebienkom na čele. "Vzhľadom na to, že dinosaury rodu citipes do hniezda kládli asi tridsať vajec, tak sa v ekosystéme ich mláďatá vyskytovali v hojnom počte a boli pre mladých tyranosaurov ľahkou korisťou," priblížila druhá vedúca autorka štúdie, paleontologička z univerzity v Calgary Daria Zelenitská. Celý citipes bol podľa nej na gorgosaura príliš veľký, preto zožral len tie najchutnejšie časti. 

Vedci zistili, čo zožral
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Gorgosaurus bol vo svojej dobe na vrchole potravinového reťazca. Chodil po dvoch nohách, mal krátke horné končatiny zakončené dvomi prstami, mohutnú metrovú lebku, dosahoval dĺžku deväť až desať metrov a vážil dve až tri tony. Objavený mladý gorgosaurus vážil zhruba 330 kg a jeho lebka bola dlhá asi 50 centimetrov. Fosília boja objavená v južnej Alberte. V období kriedy to bola zalesnená pobrežná nížina neďaleko západného pobrežia rozsiahleho vnútrozemského mora, ktoré rozdeľovalo Severnú Ameriku na dve polovice. 

Viac o téme: DinosaurusTyrannosaurus rexGorgosaurus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu