Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sonda náhodou zachytila desivý úkaz na Jupiteri: FOTO, ktorá naháňa strach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/NASA/JPL/Space Science Institute)

WASHINGTON - Sonda Juno zaznamenala počas nedávneho preletu okolo Jupitera strašidelný úkaz, ktorým ohromila priaznivcov Halloweenu. Fotografia vznikla počas 54. blízkeho preletu sondy okolo tejto planéty a Národný úrad pre letectvo a vesmír ju zverejnil koncom októbra.

Juno je sonda Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a špecializuje sa na výskum planéty Jupiter. Snímka, ktorú zaznamenala 7. septembra z výšky približne 7700 kilometrov, zachytáva oblasť na ďalekom severe tohto plynného obra, známu ako Jet N7. Nachádzajú sa v nej víriace mraky a búrky pripomínajúce strašidelnú podlhovastú tvár. 

Sonda náhodou zachytila desivý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Odfotografovaná oblasť leží pozdĺž Jupiterovho terminátora, čiže deliacej čiary medzi dennou a nočnou stranou planéty. Podľa NASA sa preto zdá, že planéta zaniká v tmavom pozadí vesmíru. Prirovnala ju ku kubistickému portrétu a vzdala tak hold maliarovi Pablovi Picassovi. "Predstavujeme vám snímku v deň Picassových 142. narodenín. Zdá sa, že víriace oblaky Jupitera vytvárajú zamračenú ľudskú tvár. Polovica snímky je na nočnej strane planéty v tme, takže takmer vyzerá ako keby nazerala spoza dverí," uviedla agentúra v príspevku na X. 

Fotografiu spracoval vedec Vladimir Tarasov s použitím údajov z prístroja JunoCam. Snímky sondy Juno sú k dispozícii online a verejnosť tak môže pomôcť pri analyzovaní veľkého množstva údajov. Víriace oblaky sú na Jupitere bežne viditeľné v dôsledku turbulentného počasia. Silné búrky v jeho atmosfére poháňajú prudké prúdové vetry, ktoré vytvárajú cyklóny a tie cirkulujú v smere hodinových ručičiek. Anticyklóny sa pohybujú proti ich smeru. Z pozície sondy sa dajú vo víriacich oblakoch rozoznať dve prázdne oči, krivý nos a vykrivené pery. Vyzerá to teda tak, že Jupiter si pripravil kostým na Halloween. 

Viac o téme: VesmírPlanétaHalloweenJupiter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu