Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najstaršia osoba (116) na svete udivuje vedcov: Žiadne vážne zdravotné problémy! Toto je jej recept na DLHOVEKOSŤ

(Zdroj: X/Super Àvia Catalana)

OLOT - Najstaršia žijúca osoba na svete Maria Branyas Moreraová sa podelila o tajomstvá dlhovekosti, ktorým vďačí za to, že je aj v požehnanom veku stále fit. Rodáčka zo San Francisca žije bez väčších zdravotných ťažkostí v domove dôchodcov Residència Santa María del Tura v katalánskom Olote.

Mnohí túžia dožiť sa sto rokov a dúfajú, že diétna strava, cvičenie a wellness režim predstavujú spôsob, ako sa k tomuto veku aspoň priblížiť. Ak však vytúženú stovku dosiahnete, musíte počítať s tým, že starobu často sprevádza nespočetné množstvo ochorení a komplikácií, ktoré môžu znížiť kvalitu vášho života. Toto ale nie je prípad 116-ročnej Marie Branyas Moreraovej. Aj vo svojom vysokom veku sa má totiž pomerne dobre. Prečítajte si, čomu vďačí za svoj dlhý a zdravý život. 

Najstaršia osoba, ktorá prekonala covid

Morerovej život je bohatý na rôzne udalosti. Prežila dve svetové vojny, španielsku občiansku vojnu a nedávno aj pandémiu. Je najstaršou ženou, ktorá prežila COVID-19, keď ochorela v máji 2020. Napriek tomu nemá vážne zdravotné problémy, s ktorými sa zvyčajne stretáva väčšina ľudí vo vysokom veku. "Je neuveriteľná," povedal profesor genetiky Manel Esteller z Barcelonskej univerzity. V spolupráci s ďalšími španielskymi vedcami odobral Marii vzorky DNA, aby zistili viac o jej dlhom živote, píše španielsky denník Olive Press. "Má úplne jasnú hlavu. S pôsobivou presnosťou si pamätá epizódy, keď mala len štyri roky a nevykazuje žiadne kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sú bežné u starších ľudí. Jediné, s čím má problémy, sú pohyblivosť a sluch." 

Malé porcie

Esteller, ktorý je svetovou špičkou v oblasti genetiky, dúfa, že pomocou vzoriek DNA starenky zistí, akú úlohu zohrávajú v jej dlhovekosti gény a akú zásluhu na tom má jej spôsob života. Pokiaľ ide o životný štýl, Moreraová o ňom pravidelne informuje na účte X. V sérii príspevkov prezradila, že každý deň konzumuje prírodný jogurt, pretože je to podľa nej celoživotná potravina s nekonečným množstvom pozitívnych vlastností pre telo. Taktiež dbá na malé porcie. "Mnoho ľudí sa ma pýta, akú diétu dodržiavam, keďže som sa dožila toľkých rokov. Vždy som jedla málo, ale všetko a nikdy som nedodržiavala žiadny režim." 

Život plný poriadku a pokoja

Starenka prezradila, že dôležité viesť život plný "poriadku, pokoja, dobrého prepojenia s rodinou a priateľmi, kontaktu s prírodou, emocionálnej stability, žiadnych starostí a výčitiek, mať veľa pozitívneho a držať sa ďalej od toxických ľudí". Verí, že jej dlhovekosť a absenciu väčších zdravotných problémov možno pripísať šťastiu a dobrej genetike, s čím súhlasí aj Esteller. "Je jasné, že je tu genetická zložka, pretože v jej rodine je niekoľko členov, ktorí majú viac ako 90 rokov," povedal profesor. Dúfa, že analýza Mariiných buniek vedcom poskytne nové poznatky o tom, ako riešiť neurodegeneratívne alebo kardiovaskulárne ochorenia spojené s vekom a rakovinou. 

Viac o téme: StarobaDlhovekosťMaria Branyas Morera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu