Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najväčší ľadovec sveta sa po takmer 40 rokoch pohol: Takýto bude jeho ďalší osud

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

ANTARKTÍDA - Najväčší ľadovec sveta sa dal do pohybu po tom, ako bol vyše tridsať rokov usadený na morskom dne. Obrí kus ľadu pomenovaný A23a s rozlohou 4000 kilometrov štvorcových sa v roku 1986 oddelil od antarktickej pevniny, potom však zakotvil vo Weddelovom mori a stal sa prakticky ľadovým ostrovom. Minulý rok však začal byť unášaný preč a teraz sa chystá vyplávať mimo vôd Antarktídy. Píše o tom spravodajský server BBC News.

A23a je ozajstným kolosom. A neudivuje len svojou rozlohou; jeho hrúbka dosahuje približne 400 metrov. Odlúpol sa ako jeden z mnohých z antarktického Filchnerovho šelfového ľadovca. Názvy plávajúcich ľadovcov vznikajú podľa oblasti, kde boli prvýkrát zaznamenané, číslo určuje ich poradie. Ak sa ďalej rozlomí, pridávajú sa ďalšie písmená na koniec názvu. V čase, keď sa oddelil tento ľadovec od bieleho kontinentu, nachádzala sa na ňom sovietska výskumná stanica, čo len dokresľuje, ako dávno k tejto udalosti došlo. 

 

The world's biggest iceberg - A23a - is on the move after more than 30 years being stuck to the ocean floor. At almost...

Posted by BBC World Service on Friday, November 24, 2023

Moskva vtedy vyslala expedíciu, aby zo základne Družnaja 1 odviezla vybavenie, pretože sa obávala, že oň príde. Placatý ľadovec však neodplával ďaleko od pobrežia, jeho hlboký kýl krátko nato pevne zakotvil na bahnitom dne Weddellovho mora. Prečo sa teda dnes, po takmer 40 rokoch, rozhodol dať do pohybu? 

"Pýtal som sa na to niekoľkých kolegov, zaujímalo ma, či to nemohla vyvolať napríklad zmena teploty vody pri šelfe, ale všetci sa vo všeobecnosti zhodli na tom, že jednoducho nastal jeho čas," povedal Andrew Fleming zo spoločnosti British Antarctic Survey, ktorý sa špecializuje na diaľkové snímanie pohybu ľadovcov. "Od roku 1986 sedel na dne, ale tak dlho sa zmenšoval, až sa odlepil a dal sa do pohybu. Prvý pohyb som zaznamenal už v roku 2020," dodal. 

 

Meet the world's largest #iceberg, A23a. (Satellite photo on courtesy of European Union/Copernicus Sentinel-3) #globalwarming #ClimateEmergency

Posted by Our World on Friday, November 24, 2023

V posledných mesiacoch A23a zrýchlil, pretože ho poháňali veterné a morské prúdy. V súčasnosti už míňa severný cíp Antarktického polostrova. Podobne ako väčšina ľadovcov z oblasti Weddellovho mora, aj tento takmer určite vypláva do antarktického cirkumpolárneho prúdu, ktorý ho potom nasmeruje k južnému Atlantiku na dráhu, pre ktorú sa vžil názov "ľadovcová alej". Skôr či neskôr bude rovnako ako všetky ľadovce, akokoľvek veľké, odsúdený na to, aby sa postupne roztopil a rozplynul sa v oceáne.

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaTopenie ľadovcovA23a
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu