Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhoršia priemyselná katastrofa v histórii ľudstva! Poškodila ľudí ešte predtým, než sa narodili

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/NBC News)

DILLÍ - Nový seriál spoločnosti Netflix mapuje následky úniku plynu v indickom Bhopále v roku 1984. Udalosť je považovaná za najhoršiu priemyselnú katastrofu na svete. V rozsiahlej štúdii zo začiatku tohto roka sa uvádza, že toto toxické dedičstvo ovplyvnilo najmenej jednu generáciu a tí, ktorí prežili, bojujú s jej následkami.

Krátko po polnoci 3. decembra 1984 uniklo z továrne na pesticídy v indickom meste Bhopál približne 40 ton smrtiaceho plynu. Vysoko toxický metylizokyanát (MIC), používaný ako medziprodukt pri výrobe pesticídov, sa vznášal nad mestom a vystavil jeho účinkom takmer pol milióna obyvateľov. V nasledujúcich dňoch zomreli tisíce ľudí, pričom sa odhaduje, že ďalšie tisíce podľahli neskôr zdravotným problémom súvisiacim s touto katastrofou. Preživší dodnes bojujú s mnohými vážnymi diagnózami, od rakoviny cez pľúcne poruchy až po neurologické poškodenia. 

 

The Bhopal Disaster in 1984 was one of the world's worst industrial tragedies. A gas leak at the Union Carbide pesticide...

Posted by Medic Amiko on Monday, October 30, 2023

Ovplyvnila plody tehotných žien

Nová štúdia uvádza, že havária, ktorá je často označovaná za najhoršiu priemyselnú katastrofu v dejinách, ovplyvnila nielen tých, ktorí boli v tú noc vystavení plynu, ale aj plody tehotných žien. Muži narodení v Bhopále v roku 1985 majú vyššie riziko rakoviny, nižšie dosiahnuté vzdelanie a vyššiu mieru postihnutia v porovnaní s narodenými pred týmto rokom alebo po ňom. "Táto štúdia je jednou z prvých, ktoré prinášajú dôkaz o súvislosti medzi priemyselnou katastrofou a vplyvom na deti v maternici," uvádza Jishnu Das z Georgetownskej univerzity a Centra pre politický výskum v Dillí. Havária zároveň ovplyvnila zdravotný stav ľudí žijúcich aj ďaleko od továrne, o čom sa doteraz nevedelo. 

Dieťa postihnuté únikom smrtiaceho plynu
Zobraziť galériu (2)
Dieťa postihnuté únikom smrtiaceho plynu  (Zdroj: profimedia.sk)

Viacgeneračné toxické dedičstvo

Najviac boli pozorovaní ľudia priamo vystavení metylizokyanátu a tí, ktorí sa nachádzali v tesnej blízkosti americkej továrne Union Carbide India Limited. Autor štúdie Prashant Bharadwaj z Kalifornskej univerzity v San Diegu a jeho kolegovia použili údaje zozbierané v rokoch 2015 - 2016 v rámci Národného prieskumu zdravia rodín, kde sa každej rodiny pýtali na zdravotný stav, vzdelanie a ekonomické výsledky. Zaujímal ich osud žien vrátane toho, kedy porodili, či tieto deti prežili, kedy sa tieto ženy narodili, aké mali vzdelanie a aká bola ich zdravotná úroveň. Prieskum sa týkal aj mužov. Následne boli porovnané údaje osôb narodených v roku 1985 s tými, ktorí sa narodili pred nehodou a po nej. Takto vedci zistili, či je niečo charakteristické pre kohortu z roku 1985, ktorá bola plynu vystavená v tele matky. Analýza však odhalila aj niečo nové, a to, že predčasné ukončenia tehotenstva sa pravdepodobne týkali plodov mužského pohlavia. 

"Táto kohorta narodených v roku 1985 bola veľmi zvláštna, pretože mala oveľa nižší pomer mužského a ženského pohlavia v porovnaní s ostatnými kohortami narodených v štúdii. Viaceré predchádzajúce výskumy ukázali, že vo všeobecnosti sú plody mužského pohlavia náchylnejšie na akékoľvek nepriaznivé zmeny v maternici. Keď dôjde k neželanému zdravotnému šoku u tehotných žien, pravdepodobnosť straty mužského plodu je o niečo vyššia." 

Muži narodení v roku 1985 v Bhopále boli iní ako tí, ktorí sa narodili predtým alebo neskôr. Sú na tom horšie z hľadiska zdravia a zamestnanosti aj v porovnaní s tými, ktorí katastrofu prežili. Existuje u nich vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť rakovinou a majú zdravotné postihnutie, ktoré im bráni zamestnať sa. A v priemere majú o dva roky nižšie vzdelanie. Je to naozaj veľký problém, pretože tieto skutočnosti presahujú rámec zdravia a títo ľudia pociťujú širšie dôsledky, ktoré im bránia mať plnohodnotný život. 

Viac o téme: KatastrofaBhopalMetylizokyanát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu