Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Trpíte zápchou? Lekárka odhalila trik, ako sa jej zbaviť: Vyskúšajte túto bizarnú polohu na WC

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Zápcha je prekvapivo bežná, aj keď ide o nepríjemnú poruchu črevnej peristaltiky. Ak máte pocit, že ste už vyskúšali všetky triky, aby ste dali svoje črevá do poriadku, no bezúspešne, možno vám pomôže jedna bizarná poloha. Podelila sa o ňu odborníčka vo videu na TikToku.

Nefrologička Daria Sadovskayaová, ktorá žije v Singapure, často zdieľa lekárske rady a fakty na TikToku. Nedávno sa podelila o bizarnú polohu, vďaka ktorej sa zbavíte zápchy. "Zápcha je problém sám o sebe, ale použitie nesprávnej polohy pri vyprázdňovaní môže viesť aj k hemoroidom, análnym trhlinám, problémom s močením a dokonca zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu," povedala. 

@sadovskaya_doctor What to do if you’re constipated and can’t poop? Try this position, it will help you to poop fast. #healthypooping #poopfast #constipationhelp ♬ original sound - Jazzzz

Vo videu je vidieť doktorku sediacu na toalete v čiernom župane. Následne chytí ľavú nohu a položí si chodidlo na pravé koleno. Potom otočí telo na opačnú stranu. Príspevok získal množstvo reakcií. "Práve teraz som na veľkej a fungovalo to, nech vám boh žehná," napísal jeden z komentujúcich. 

Ďalšie tipy na zmiernenie zápchy

Spomínaná poloha nie je jediný spôsob, ako sa zbaviť zápchy. Ak máte problém s vyprázdňovaním, skúste vykonať jednoduché zmeny v stravovaní a životnom štýle. Po prvé, pitie veľkého množstva vody a tekutín spôsobí, že exkrementy budú mäkšie a ľahšie vyjdú von. Alkohol, na druhej strane, môže trápenie ešte viac zhoršiť. 

Trpíte zápchou? Lekárka odhalila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri zápche môže pomôcť aj konzumácia určitých potravín, napríklad ovocia, ktoré obsahuje sorbitol (jablká, marhule, hrozno, maliny a jahody). Tiež stojí za to postupne zvyšovať množstvo vlákniny v prijímanej strave. Medzi potraviny, ktoré ju obsahujú, patria strukoviny ako fazuľa, šošovica alebo cícer, celozrnný chlieb a cestoviny, zemiaky so šupkou či ovsená kaša.

Pomáhajú aj rôzne iné polohy pri vylučovaní než tá, na ktorú upozornila Daria. Môžete si napríklad položiť nohy na nízku stoličku, kým budete sedieť na WC, v ideálnom prípade zdvihnite kolená nad boky. Pre lepšiu priechodnosť čriev sa môžete skúsiť trochu hýbať. To súvisí aj s aktívnym životným štýlom;.ak do svojej dennej rutiny zaradíte jednoduchú aktivitu, ako je prechádzka, bude pre vás vylučovanie jednoduchšie.

Viac o téme: ZápchaVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu