Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V mori pri tomto štáte leží svätý grál: Vrak lode ukrýva gigantický poklad v hodnote 20 miliárd!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

KOLUMBIA - Vraky lodí so skrytým pokladom by chcel objaviť snáď každý prieskumník. Neďaleko pobrežia Kolumbie sa to členom námorníctva podarilo. Loď, ktorú objavili, bola v čase potopenia plná zlata, striebra a šperkov. Snímky zachytávajú poklad roztrúsený po morskom dne.

Loď s názvom San José sa v roku 1708 potopila v Karibskom mori. V tom čase sa na palube nachádzalo 200 ton zlata, striebra či šperkov, ktoré posádka zhromaždila v španielskych juhoamerických kolóniách, informuje Live Science. Vzácny náklad smeroval ku kráľovi Filipovi V., ktorý vďaka nemu financoval vojnu proti Britom. Na San José však zaútočilo kráľovské námorníctvo a potopila sa. Jej poloha zostala po stáročia záhadou.

Napriek predchádzajúcim tvrdeniam o objavení pokladu bol vrak lode údajne nájdený až v roku 2015 kolumbijským námorníctvom. Odhaduje sa, že poklad ležiaci na morskom dne má hodnotu až neuveriteľných 20 miliárd dolárov (18,6 miliardy eur). Aj keď je jeho presná poloha doposiaľ neznáma, fotografie vraku sa začali objavovať na sociálnych sieťach. Zachytávajú poklad roztrúsený na morskom dne, obsahujúci zlaté mince a čínske porcelánové čajové šálky v piesku.

San José bola považovaná za svätý grál vrakov lodí, pretože prevážala jeden z najväčších pokladov, aké sa kedy stratili v mori, informuje BBC. V súčasnosti je však aktuálna aj právna otázka, kto má nárok na spomínaný poklad. Španielsko trvá na tom, že patrí im, pretože vzácne predmety boli na španielskej lodi.

V mori pri tomto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Poklad si však privlastňuje aj domorodý bolívijský národ Qhara Qhara a Kolumbia, ktorá ho považuje za súčasť svojho kultúrneho dedičstva, keďže loď bola nájdená v jej teritoriálnych vodách. Bude chvíľu trvať, kým dostanú loď na povrch. Prezident Gustavo Petro vyzval na to, aby sa tak stalo čo najskôr, ideálne ešte pred vypršaním jeho funkčného obdobia v roku 2026. 

Viac o téme: LoďPokladSan José
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu