Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Príbeh, ktorý drása srdce: Najosamelejšia ovca žije už dva roky na útese! Zúfalo sa snaží nadviazať kontakt s ľuďmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SUTHERLAND - Poľutovaniahodne vyzerajúce, utrápené zviera, ktoré už dva roky žije na úpätí útesu Škótskej vysočiny, je teraz známe ako najosamelejšia ovca v Británii. Jillian Turnerová ju prvýkrát zbadala, keď sa plavila pozdĺž pobrežia Sutherlandu so svojím kajakárskym klubom.

Bolo to na kamienkovej pláži na úpätí strmého útesu. Jillian predpokladala, že sa ovca sama vráti domov a viac na to nemyslela. Keď sa nedávno opäť vydala na tú istú cestu, bola zhrozená, zviera totiž nikam neodišlo. "Videla nás prichádzať a akoby na nás volala, až dokým nemohla ísť ďalej. Nakoniec sa otočila a vyzerala porazene," povedala Turnerová pre Northern Times. Niečo podobné sa opäť zopakovalo len nedávno. "Znova nasledovala skupinu pozdĺž brehu, skákajúc zo skaly na skalu, volala na nás celú cestu." 

Ovčie rúno bolo podľa Turnerovej obrovské a vzadu sa dotýkalo zeme. "Je to srdcervúce. Úprimne sme si mysleli, že by sa ešte počas prvého roka mohla vrátiť späť. Úbohá ovečka je už minimálne dva roky sama. Zdalo sa, že sa zúfalo snaží s nami nadviazať kontakt, keď sme okolo nej prešli," prezradila Britka, ktorá oslovila viacero zariadení na ochranu zvierat, či ovečke nepomôžu. 

Kontaktovala aj tím horských záchranárov v Cairngorme, ktorí so zvieraťom síce súcitili, no nemohli podniknúť žiadne kroky, pokiaľ nedostanú apel od polície alebo hasičského zboru.

Príbeh, ktorý drása srdce:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Silná búrka, ktorá sa Škótskom prehnala pred necelými dvomi týždňami, spôsobila, že Turnerová sa ešte viac obávala o uviaznuté zviera. "Vznikli záplavy vody, ktoré sa valili do roklín, muselo to byť pre ňu traumatické, ak nie smrteľné." Škótsky hlavný dozorca Spoločnosti pre prevenciu týrania zvierat (SPCA) Mike Flynn povedal: "Vieme o ovciach, ktoré uviazli na dne útesu v Brore. V hojnom počte sa pasú v oblasti, ale nepodarilo sa nám zistiť, komu patria. Budeme pokračovať v ďalších kontrolách, keď to počasie dovolí a bude to bezpečné."

Viac o téme: OvcaútesŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu