Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti prezradili, ktorá časť tela pri kremácii nikdy nezhorí: A túto zničí oheň ako prvú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HALIFAX – Oheň počas kremácie dokáže spáliť ľudskú kostru. Aj napriek tomu však existuje jedna časť tela, s ktorou si nevie dať rady. Dôvodom je zloženie tejto ľudskej časti, ktoré zabezpečuje odolnosť voči spáleniu.

Časť tela, ktorá nikdy nezhorí, sú zuby. Tie sa totiž skladajú z fosforečnanu vápenatého. Pri kontakte s ohňom sa najprv spália najjemnejšie tkanivá zubov, zatiaľ čo to najtvrdšie - sklovina - ohňu odolá. Na spálenie zubov je potrebná extrémne vysoká teplota 700 stupňov Celzia. Ani pri tejto teplote sa však fosforečnan vápenatý úplne nepremení na popol. 

Experti prezradili, ktorá časť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí ľudia tiež tvrdia, že ani nechty nehoria v ohni, ale nie je to vedecky potvrdené. Podľa článku zverejneného na Futurelearn teplo spôsobuje výrazné zmeny na kostiach, no kostra sa nepáli rovnomerne. Niektoré kosti horia s vyššou intenzitou ako iné v dôsledku faktorov ako rozloženie telesného tuku či blízkosť zdrojov tepla. Periférne kosti rúk a nôh oheň nespáli s takou vysokou intenzitou v porovnaní s tými v strede tela. Je to preto, že v strede tela sa nachádza väčšina tuku.

Vedci sa vo svojom výskume pozreli na to, aké zmeny sa dejú v tele počas kremácie. Zistili, že ak je teplota medzi 670 a 810 stupňami Celzia, telo sa začne topiť už za desať minút. Mäkké tkanivá na prednej kosti (plochá kosť lebky) sa začnú topiť v priebehu nasledujúcich dvadsiatich minút. Potom sa začnú objavovať trhliny v tabula externa, čo je tenká stena lebečnej dutiny. Do polhodiny je celá pokožka spálená a časti tela sú viditeľné. Telo sa úplne spáli za dve až tri hodiny.

Viac o téme: OheňZubyPohrebKremácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu