Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pozrite, čo farba zubov prezrádza o vašom zdravotnom stave a kedy by ste sa mali začať báť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ideálne by bolo, keby zuby mohli zostať biele po celý život. V skutočnosti však existuje množstvo vecí, ktoré môžu spôsobiť zmenu ich farby. Ortodontista prezradil, akým potravinám sa vyhýbať, aby ste tomu zabránili.

Ortodontista Khaled Kasem pre The Sun uviedol, že zafarbenie zubov môže súvisieť s rôznymi zdravotnými problémami. Práve vďaka farbe vášho chrupu môžete dostatočne skoro spozorovať určité zdravotné komplikácie a vyhnúť sa dlhodobým následkom. Podľa odborníka by ste si mali dávať pozor na tieto štyri najčastejšie zafarbenia. 

Žltá

Zuby prirodzene žltnú s vekom, pretože biela sklovina na povrchu zubov sa časom opotrebuje, čím sa obnaží žlté jadro pod nimi. K žltnutiu zubov však prispieva aj zlá strava a nesprávna starostlivosť o ústnu dutinu. "Žlté škvrny často znamenajú, že konzumujete veľké množstvo potravín a nápojov tmavej farby, ako sú káva, čaj, sójová omáčka a kari," uviedol Kasem. Môže to byť aj náznak toho, že nevenujete dostatočnú pozornosť starostlivosti o ústnu dutinu. V ideálnom prípade by ste mali pravidelne používať zubnú kefku, zubnú niť a nezanedbávať preventívne prehliadky. Štandardné pravidlo pre čistenie zubov je dvakrát denne po dobu dvoch minút.

Pozrite, čo farba zubov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Fialová

Ak sú vaše zuby fialové, je to zvyčajne preto, že ste pili červené víno. Môže to tiež znamenať, že konzumujete príliš veľa ovocia tmavej farby ako granátové jablká alebo bobule. Taktiež to môže byť príznakom vnútorného krvácania spôsobeného poškodením zubov. 

Pozrite, čo farba zubov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Šedá

Keď zuby šednú, môže to byť spôsobené prerušením prívodu krvi do zuba. To sa môže stať počas dlhého časového obdobia. "Ak sa vám na zuboch vytvorili sivé škvrny alebo fľaky, musíte navštíviť svojho zubára. Je to preto, že sivé škvrny môžu byť často indikátorom poškodenia nervov spôsobeného poškodením zubov." 

Čierna

Akýkoľvek náznak čiernej farby na vašich zuboch by ste nemali brať na ľahkú váhu. Toto sfarbenie, bohužiaľ, znamená, že vaše zuby sú v pokročilom štádiu poškodenia. Ak to ignorujete, môže to viesť k závažnejším zdravotným problémom, čo v konečnom dôsledku vedie k strate zubov. 

Pozrite, čo farba zubov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako sa vyhnúť zafarbeniu zubov

Dobrá ústna starostlivosť môže znížiť pravdepodobnosť zafarbenia. Okrem toho by ste mali obmedziť konzumáciu potravín a nápojov, ktoré farbia zuby. Rovnako dôležité je prestať fajčiť, pretože práve fajčenie urýchľuje zafarbenie zubov. Ak túžite po perfektnom úsmeve, je tu aj možnosť bielenia zubov. Nie všetky procedúry sú však bezpečné a spoľahlivé, preto je dobré vyhľadať len kvalifikovaných odborníkov.

Viac o téme: ZubyZubný kaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu