Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desať varovných signálov, že vás partner/ka podvádza a má aféru na pracovisku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Mimomanželské aféry vznikajú na viacerých miestach. Výnimkou nie sú online zoznamky, služobné cesty či práca. Práve množstvo hodín, ktoré strávime na pracovisku, môže otvárať priestor pre neveru. Odborníci odhalili desať faktorov, ktoré vedia naznačiť, či vaša polovička nechodí do práce iba zarábať peniaze.

Experti na vzťahy poukazujú na to, že vzťah kolegov nezriedka prerastie z toho pracovného do romantického. "Prostredníctvom bežnej konverzácie môžu objaviť spoločnú záľubu v koníčkoch alebo sa spoja pri frustrácii na pracovisku. Tieto blízke, ale platonické citové väzby s vysokou úrovňou rešpektu, dôvery, sebapresadzovania a lojality sa môžu vyvinúť do situácie, ktorú moji bývalí kolegovia Chad McBride a Karla Mason Bergenová nazývajú v štúdii z roku 2015 'pracovnými manželmi'," hovorí profesorka interpersonálnej komunikácie Beth Ribarskyová z Illinoiskej univerzity v Springfielde pre magazín Best Life

Desať varovných signálov, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Všimnúť si posun od štandardného, profesionálneho vzťahu k niečomu, čo je už viac, ale môže byť zložité. "Keď ide o partnera, ktorý má pomer s niekým v práci, často je ľahké prehliadnuť varovné signály. Vzhľadom na to, že práca nám prirodzene zaberá veľa času a úsilia, tak partner, ktorý má pomer s niekým z pracovného prostredia, môže svoju neveru ľahko skryť," vysvetľuje klinická psychologička Carla Marie Manlyová, autorka knihy Date Smart. Existujú však určité zmeny v správaní, ktoré môžu signalizovať, že váš partner/ka nadväzuje hlbší vzťah s niekým z práce. 

Venujú väčšiu pozornosť svojmu vzhľadu

Varovným signálom môže byť skutočnosť, že váš partner trávi viac času rannou prípravou a mimoriadne si dáva záležať na tom, ako vyzerá. Niektorí ľudia si síce potrpia na svojom vzhľade za každých okolností, ale ak sa z nezáujmu o svoj zovňajšok náhle stane veľký záujem a zrazu nosia nové oblečenie, extra sa upravujú alebo prvý raz použijú kolínsku vodu či parfum, môže to byť znamenie, že sa snažia na niekoho v práci zapôsobiť. "Môžu chudnúť, začať viac cvičiť a/alebo sa obliekať lepšie ako zvyčajne, dokonca aj keď idú do práce. Pri otázke o týchto zmenách nechcú o tom hovoriť, čo môže byť tiež znakom aféry," uvádza vzťahová koučka Susan Trotterová. 

Desať varovných signálov, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Trávia viac času v práci

Väčšina z nás chce ísť po pracovnej dobe domov a oddýchnuť si. Ak je však partner neverný, trávi v práci viac času. Môže tam zamieriť o niečo skôr alebo si nájsť zámienku, aby mohol pracovať o niečo neskôr a stráviť čas so svojím kolegom (na pracovisku alebo mimo neho). Tento posun je jedným z najväčších varovných signálov. Zároveň sa však treba vyvarovať unáhlených záverov. Skutočnosť, že niekto pracuje dlhšie, automaticky neznamená, že podvádza. Dôvodom môže byť aj snaha zarobiť viac peňazí.

Menia svoj pracovný čas alebo navštevujú viac podujatí

Ponocovanie v kancelárii môže byť náznakom, že niečo nie je v poriadku. Pozor aj na zmenu pracovného času s cieľom zakryť neveru alebo tráviť viac času s kolegom resp. kolegyňou. "Ďalšími náznakmi sú náhle a nevysvetliteľné zmeny pracovného času, práca do neskorých hodín, skoré odchody do práce alebo účasť na nezvyčajných služobných cestách," myslí si terapeut a kouč Daniel Rinaldi. Váš partner môže náhle začať pracovať dlhšie, zmeniť svoj rozvrh alebo sa sústrediť na pracovné projekty, ktoré sa predtým nikdy nezdali také dôležité. Práca môže nadobudnúť väčší význam týmito a inými spôsobmi, vrátane toho, že sa bude bez vás viac zúčastňovať na pracovných podujatiach. 

Desať varovných signálov, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Dochádza k poklesu citovej intimity

Vo všeobecnosti platí, že ak dôjde k poklesu intimity s partnerom, môže to znamenať problémy alebo neveru. S aférou na pracovisku je to podobné. "Výrazný pokles emocionálnej intimity alebo spojenia môže naznačovať, že váš partner môže byť citovo zaangažovaný inde. Pripadá vám vzdialený, menej sa zaujíma o váš každodenný život alebo je menej nadšený zo spoločných aktivít. Môžete si tiež všimnúť náhlu nepríjemnosť alebo nedostatok komfortu počas intímnych chvíľ. Emocionálne stiahnutie môže byť nenápadným znakom, ale ak je spojené s ďalším správaním poukazujúcim na neveru, môže to znamenať aféru v práci," hovorí Courtney Hubscherová z centra GroundWork Cognitive Behavioral Therapy. Nemusí ale vždy ísť iba o neveru; ak je váš partner viac zaujatý alebo sa o vzťah nezaujíma tak ako predtým, môže to naznačovať, že sa s ním niečo deje. Môže byť jednoducho vyhoretý. 

Sú tajnostkárskejší, pokiaľ ide o prácu

Jednou z kľúčových súčastí každého vzťahu je schopnosť zveriť sa jeden druhému a zdieľať svoje každodenné problémy. Je váš partner zrazu tajnostkárskejší pri rozhovoroch o práci alebo sa zdráha podeliť o detaily svojho dňa? To by mohlo naznačovať potenciálne nevhodný vzťah so  spolupracovníkom. 

Desať varovných signálov, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac si chránia pracovnú komunikáciu

Niektoré páry si stanovia jasné hranice, pokiaľ ide o používanie telefónov alebo počítačov toho druhého. Ak je však váš partner v týchto veciach zvyčajne otvorený a potom zrazu začne svoje elektronické zariadenia strážiť, môže to znamenať problém. Častým indikátorom aféry v práci je zmena v ochrane e-mailov súvisiacich so zamestnaním alebo inej komunikácie. Textová komunikácia medzi spolupracovníkmi je bežná v prípade pracovných záležitostí, ale emocionálne a fyzické aféry často presakujú do textov romantickú energiu. Dokonca aj vzorec používania emoji, napríklad srdiečok alebo mrknutí, môže naznačovať, že partner vám nie je verný. Partner môže tiež podniknúť ďalšie kroky, aby vám zabránil objaviť dôkazy o nevere. Mohol by začať používať heslá alebo ich často meniť, či dokonca pravidelne vymazávať správy a e-maily. Takéto správanie môže naznačovať, že sa pred vami snaží niečo skryť.

Vyhýbajú sa sexu

Ak sa partner venuje niekomu inému na pracovisku, môže sa stať, že príde domov a nebude mať o vás záujem. Niekedy, keď sú ľudia neverní, môžu sa vyhýbať fyzickej intimite so svojím partnerom. Vymýšľajú si výhovorky, prečo nemajú záujem o sex a ak ide o náhlu zmenu, môže to byť pre vás mätúce. 

Desať varovných signálov, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

S kolegom sú si až príliš blízki

Mať priateľov na pracovisku je určite prospešné. Podľa odborníkov by ste však mali spozornieť, ak sa váš partner/ka s niekým až príliš zblíži. Môže sa to prejaviť tak, že budú často hovoriť o kolegovi, o ktorom ste predtým nepočuli. "Pravidelné spomínanie konkrétneho kolegu, najmä ak sa o tejto osobe predtým nehovorilo, môže byť ďalším signálom," tvrdí Rinaldi. Pravdepodobne nie je dobrým znamením ani to, ak partner nechce, aby ste sa s týmto spolupracovníkom stretli a ak budete naliehať, môže byť vyhýbavý. 

Meškajú častejšie ako zvyčajne

Všetci sa raz za čas previníme tým, že meškáme. Ak ale váš partner mešká častejšie a odvoláva sa na pracovné povinnosti, postupujte opatrne. Pracovné záležitosti môžu byť signálom aféry, ak partner opakovane mešká kvôli neočakávaným alebo neobvyklým stretnutiam po práci. Vo všeobecnosti je jedným z hlavných varovných signálov nevysvetliteľný nárast času tráveného na pracovisku sprevádzaný poklesom romantického vzťahu. 

Desať varovných signálov, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Inštinkt vám hovorí, že niečo nie je v poriadku

Aj keď si možno všimnete náznaky nevery, ktorými sa možno prezradí váš partner/ka, je dôležité počúvať aj svoj vlastný inštinkt. "Ak vám inštinkt hovorí, že sa niečo deje a váš partner sa začne brániť vo chvíli, keď sa pokúsite o svojich obavách diskutovať, tak je pravdepodobné, že niečo zásadné nie je v poriadku," povedala Manlyová. Vo všeobecnosti je najlepšie prediskutovať svoje obavy s partnerom. Pokiaľ máte podozrenie, že vás podvádza, je to príležitosť otvoriť komunikačné linky a vzájomne sa skontrolovať. Často sa stáva, že nás ovládnu naša myseľ a predstavivosť a ak sa cítime neisto sami so sebou alebo vo vzťahu, vyvodíme nepodložené závery.

Viac o téme: AféraNevera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu