Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nočná mora na ihrisku: Po zásahu blesku zomrelo celé futbalové družstvo! Súperom sa nič nestalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KONGO - Celý futbalový tím v Demokratickej republike Kongo v októbri 1998 náhle zomrel uprostred zápasu po tom, čo ich na ihrisku zasiahol blesk. Nepochybne ide o tragickú udalosť, ktorá sa zapísala do histórie. Nanešťastie však nejde o jediný prípad usmrtenia bleskom na ihrisku.

Tento mesiac uplynulo 25 rokov, odkedy blesk usmrtil celý futbalový tím, keď hral zápas v Kongu v strednej Afrike. V roku 1998 Bena Tshadi remizoval 1:1 s tímom Basanga v provincii Kasaï, keď ich zasiahol blesk. Miestne médiá v tom čase informovali, že pri priamom zásahu prišlo o život jedenásť ľudí vo veku 20 až 35 rokov, hráčov aj divákov, pričom ďalších tridsať utrpelo popáleniny, píše The Guardian.

Zatiaľ čo športovci z Bena Tshadi zomreli, hráči z druhého tímu vyviazli prekvapivo bez ujmy. V celom regióne to vyvolalo obvinenia z čarodejníctva, pretože mnohé tímy v strednej a západnej Afrike sú veľmi poverčivé a využívajú služby čarodejníkov.

Správy o incidente neboli nikdy oficiálne potvrdené, keďže veľkú časť oblasti zasiahla občianska vojna. Nie je to jediný prípad, kedy blesk zmaril futbalový zápas, pričom do histórie sa zapísalo mnoho strašných a srdcervúcich príbehov. Len tento mesiac boli dvaja ľudia vrátane 12-ročného chlapca zasiahnutí bleskom počas futbalového zápasu v Anglicku. Mladíka blesk zasiahol do hrude, keď hral na okresnom turnaji v The Sele School v Hertforde. Hovorca záchrannej služby Anglicko povedal: "Dieťa bolo hospitalizované v kritickom stave v nemocnici Addenbrooke a muž bol prevezený do Nemocnice princeznej Alexandry." 

Nočná mora na ihrisku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V máji 2021 zomrel deväťročný fanúšik Liverpoolu Jordan Banks po zásahu bleskom, keď hral na futbalovom ihrisku v Blackpoole za juniorský futbalový klub Clifton Rangers. Chlapca previezli do nemocnice, no oživiť sa ho už nepodarilo. Hráči Liverpoolu mu neskôr vzdali hold rozcvičkou pred ďalším zápasom v tričku s jeho menom.

Viac o téme: IhriskoúmrtieBleskKongo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu