Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Asteroid, ktorý zasiahli experti z NASA, sa správa čudne: Nevysvetliteľný zvrat udalostí!

Test DART presmeroval dráhu asteroidu
Test DART presmeroval dráhu asteroidu (Zdroj: Youtube/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory)

KALIFORNIA - Takmer pred rokom NASA prvýkrát úspešne zasiahla asteroid v orientačnom teste, aby zistila, či by sme dokázali odvrátiť dopad vesmírnej skaly na Zem. Iní odborníci však zistili, že tento asteroid sa teraz správa čudne. Mnohých tento jav prekvapil.

Učiteľ matematiky a prírodných vied na Thacher School v Kalifornii Jonathan Swift a jeho tím študentských astronómov zistili, že Dimorphos, ktorý obieha okolo väčšieho blízkozemského asteroidu Didymos tak, ako náš Mesiac obieha okolo Zeme, sa otáča čoraz pomalšie, uvádza New Scientist. Vlani v septembri ho podrobili testu pomocou dvojitého presmerovania asteroidov (DART). K spomaleniu došlo po tom, čo do asteroidu narazilo plavidlo o veľkosti chladničky.

Cieľom testu DART bola zmena trajektórie Dimorphosu. NASA niekoľko týždňov po zrážke oznámila, že sa jej to podarilo a skrátila obežnú dráhu asteroidu o celú polhodinu, z 11 hodín a 55 minút na 11 hodín a 23 minút. Test DART, ktorého sekundárnym cieľom bolo zistiť, či zo Zem môžeme alebo nemôžeme zasiahnuť blízkozemské asteroidy, bol preto obrovským úspechom. 

Ale ako Swift a jeho zverenci z observatória zistili pri pohľade na obežnú dráhu Dimorphosu viac ako mesiac po počiatočnej zrážke, zdá sa, že obežná dráha objektu sa naďalej spomaľuje. Ide o nevysvetliteľný zvrat udalostí, vzhľadom na to, že väčšina astronómov očakávala, že sa asteroid rýchlo vráti späť na pôvodnú obežnú dráhu.

Aj keď NASA vo svojich pôvodných zisteniach po teste uviedla, že spomalenie obežnej dráhy malo odchýlku plus alebo mínus dve minúty, zmena obežnej dráhy je napriek tomu prekvapivým výsledkom, hoci niektoré teórie naznačujú, že náraz mohol spôsobiť prepad obežnej dráhy Dimorphosu. "Snažili sme sa nájsť trhlinu v tom, čo sme urobili, ale nič sme nenašli," vysvetlil Swift. NASA má tiež čoskoro zverejniť správu o najnovšej aktualizácii misie DART.

Viac o téme: AsteroidNASADARTDimorphosDidymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu