Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Temná minulosť jednej z najslávnejších rodín na svete: Horor, čo sa dialo za múrmi ich usadlosti

Grantova farma
Grantova farma (Zdroj: profimedia.sk)

MISSOURI - Život mal byť pre Williama K. "Billyho" Buscha, narodeného v roku 1959 priam kráľovský. Pre vonkajší svet boli Buschesovci zlatou rodinou, jednou z najbohatších v Amerike. Ale za múrmi Grantovej farmy, honosnej usadlosti v štáte Missouri, vládla bolesť, škandál a tragédia.

Majetok sa rozprestieral na ploche 281 akrov a zahŕňal zámok vo francúzskom renesančnom štýle s 34 izbami. V areáli sa nachádzal zábavný park a kočiareň, kde boli ustajnené slávne kone Anheuser-Busch Clydesdale. Napriek všetkej hojnosti boli Billyho jediní priatelia farmári a rôzne zvieratá ako Tessie, jeho domáci slon a klokan. Vo svojich memoároch „Family Reins: The Heartbreaking Fall of An American Dynasty“ (Blackstone), prvých od člena rodiny, Busch odhaľuje temnú stránku americkej legendy.

Ako uvádza, Billyho otec Augustus "Gussie" Busch, Jr. bol príliš zaneprázdnený riadením najväčšieho pivovaru na svete, aby trávil čas s Billym, ktorý bol jedným z desiatich Gussieho detí zo štyroch manželstiev. "Nosí mokasíny Gucci a každý deň odchádza z domu zahalený v zlatých hodinkách a zlatých prsteňoch. Všade, kde sa ho slnko dotklo, sa leskne," uviedol Billy. Jeho matka Gertrude bola Gussieho druhá manželka, bývalá švajčiarska hostiteľka reštaurácie a blondínka, ktorá Gussiemu porodila sedem detí. Podľa Billyho ho takmer ignorovala, prebúdzala sa neskoro cez deň a trávila hodiny obliekaním, potom jazdila po okolí v koči. Keď nechala Billyho a jeho súrodencov v starostlivosti sluhov, odišla do Švajčiarska na facelifting a oveľa neskôr na odvykaciu kúru pre vážnu drogovú závislosť.

Hľadal som útechu u ľudí, ktorí pre nás pracovali

"Neboli sme chudobné malé deti bohatých rodičov, nešťastné, osamelé alebo smutné. Milovali sme naše zdravotné sestry a komorníkov. Čím viac myslím na svoje detstvo, tým viac si uvedomujem, akú malú úlohu zohrávali moji rodičia v mojom každodennom živote. Často som hľadal útechu u ľudí, ktorí pre nás pracovali, nikdy som nepremýšľal o tom, že pôjdem k rodičom pre také veci, ako je náklonnosť a útecha, aj keď často sedeli vedľa mňa."

Spoločnosť na výrobu piva Anheuser-Busch bola založená v St. Louis v polovici 19. storočia Adolphusom Buschom, Billyho prastarým otcom. Adolphus, ktorý cestoval po Nemecku so svojím sládkom pri hľadaní dokonalého piva, objavil mníšsky nápoj v kláštore v malom českom mestečku Budweis. Neskôr sa po svadbe s jeho dcérou Lilly spojil s Eberhardom Anheuserom, ktorý mal podnik v pivovarníctve. "Chlapec z Nemecka, ktorý prišiel do St. Louis len so snom, sa dostal do najvyšších vrstiev spoločnosti v americkom pozlátenom veku," uvádza Billy.

Po smrti Adolphusa Buscha v roku 1913 prevzal kontrolu Billyho starý otec August Anheuser Busch starší. Anheuser-Busch sa zapojil do vojnovej pomoci počas prvej svetovej vojny, jeho továreň v Missouri vyrábala dieselové motory pre ponorkovú flotilu amerického námorníctva. Spoločnosť pokračovala v prevádzke aj počas prohibície v rokoch 1920 až 1933. Tragédia postihla rodinu v roku 1934, keď, trpiaci dnou, srdcovými chorobami a chronickými bolesťami, August Busch starší spáchal samovraždu. Zastrelil sa pištoľou kalibru .32. Billyho otca poverili riadením obchodu. Ako šikovný obchodník kúpil šestnásť clydesdalských koní a vozov, naložil ich Budweiserom a odviezol sa do hlavného mesta národa ako reklamný trik, čím spečatil budúcnosť spoločnosti ako kráľa piva. 

 

DYK: Grant's Farm has been in the Busch family since 1903! A treasured place where they have shared countless memories....

Posted by Grant's Farm on Tuesday, May 3, 2022

Séria rodinných tragédií

No radosti a potešenia z úspechu, bohatstva a slávy boli podľa Billyho často zatienené rodinnými tragédiami. Došlo k sérii strašných udalostí, vrátane únosu Adolphusa "Buppieho" Buscha Orthweina maskovaným ozbrojencom na Silvestra v roku 1930. Blízky 15-ročný priateľ Billyho brata Adolphusa zomrel na rodinnej farme, keď sa kôň, na ktorom išiel, pošmykol a spadol z mosta. V roku 1974 zase zomrelo pri autonehode Gussieho najmladšie dieťa, Christina, ktorá mala osem rokov. Rodinnému dlho dôveryhodnému šoférovi Nathanovi pri nehode odrezalo hlavu. "Nikdy o tom s nikým z nás nehovoril. Strata Christiny bola začiatok konca našej rodiny, ako som ju poznal," napísal Billy.

Jeho otec začal po smrti Christiny rýchlo starnúť. "Neustále plakal. Trpezlivosť mojej matky s ním dosiahla svoje hranice a vystriedala úprimný hnev a jedovatosť. Jej nadávanie na neho pri večeri mi zlomilo srdce. Mama s ním veľmi málo sympatizovala, s nikým z nás," uviedol. Jeho rodičia, ako píše, začali tráviť viac času od seba. "Neexistovala žiadna šťastná rodina. Žiadna nádej, že sa moja matka uzmieri alebo nájde cestu späť k môjmu otcovi... Jeho neutíšiteľný smútok a jej túžba žiť. Už nikdy nič nebolo ako predtým. Zatiaľ čo môj otec bol rozptýlený a smútil za svojou najmladšou dcérou, jeho starší syn, jeho dedič, videl príležitosť, ako ho vytlačiť zo spoločnosti." 

Zjavným dedičom bol August "Auggie" Busch III, ktorý podľa Billyho plánoval prevziať spoločnosť v roku 1974, postavil rodinu proti Gussiemu a snažil sa ich presvedčiť, že zostarol. "Jediní, ktorí nemali čo získať ani stratiť, sme boli ja a Andy. Boli sme príliš mladí a ani jeden z nás nemal v pláne prevziať spoločnosť." Auggie odovzdal vedúce pozície svojmu synovi Augustovi IV., ktorý bol v roku 1983 účastníkom autonehody, ktorá mala za následok smrť 21-ročnej spolujazdkyne.

Gussie Busch zomrel vo veku 90 rokov 29. septembra 1989 na zápal pľúc. A potom sa to všetko skončilo. V roku 2008, po mnohých desaťročiach vlastníctva rodiny Buschovcov, spoločnosť s názvom InBev, najväčšiu pivnú firmu na svete, ktorá dnes vlastní asi 400 pivných značiek, kúpila Anheuser-Busch Company za neuveriteľných 52 miliárd dolárov (48,5 miliardy eur). Preživší členovia rodiny Buschovcov sa tak stali ešte bohatšími.

Slávne časy sú už len sladkou spomienkou

Stratili však to, čo bolo jednoznačne ich jediným dôvodom existencie - rodinný podnik. Anheuser-Busch sa opäť dostal na titulky kvôli škandálu Dylana Mulvaneyho. Spoločnosť po udalosti stratila stovky miliónov dolárov v predaji Bud Light maloobchodníkom a populárna, najpredávanejšia značka takmer stratila svoje renomé. Nič z toho však nesúviselo so zakladajúcou rodinou Buschovcov a generáciou 62-ročného Billyho, ktorý má v pláne založiť si vlastný pivovar. Gertrude Buschová zomrela 11. mája 2016 vo veku 89 rokov na Alzheimerovu chorobu. Ako dodal Billy, "slávne časy života na Grantovej farme sú teraz len sladkou spomienkou". 

Viac o téme: PivovarRodinaBuschBudweiserGrantova farma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu