Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci skúmali, či platí staré známe príslovie, ktorým sa možno riadite aj vy: Výsledky ich ohromili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Sila živočíšnej príťažlivosti dohromady spojila množstvo párov, ale pokiaľ ide o to, do koho sa ľudia zamilujú, na starom prísloví, že protiklady sa priťahujú, je len málo pravdy. Napísal to dennník The Guardian s odkazom na štúdiu, podľa ktorej má väčšina partnerov spoločné rysy vrátane politických názorov, úrovne vzdelania i pitného režimu.

Vedci, ktorí študovali romantické vzťahy, zistili, že u 82 až 89 percent analyzovaných čŕt - od politických názorov cez užívanie drog až po vek, kedy ľudia mali prvýkrát sex - si boli partneri až pozoruhodne podobní. Tiež sa zhodovali v náboženských názoroch, úrovni vzdelania či v niektorých ukazovateľoch IQ. Silní fajčiari, alkoholici a abstinenti mali tendenciu uzatvárať partnerstvá s ľuďmi, ktorí zdieľali ich návyky. 

Vedci skúmali, či platí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Partneri mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú zdieľať rok narodenia a vykazovali aj podobnosti, pokiaľ ide o menej preskúmané znaky, napríklad koľko mali sexuálnych partnerov a či boli ako deti dojčení. Zaľúbené dvojice sa ale nezhodovali vo všetkých oblastiach. Výška, hmotnosť, zdravotné problémy a osobnostné črty sa pri jednotlivých pároch líšili. Napríklad extroverti nemali väčšiu pravdepodobnosť, že sa stanú partnermi iných extrovertov, ako introverti. 

Vedci pre účely štúdie analyzovali predchádzajúce výskumy zamerané na to, aké podobné či odlišné páry sú, datované až do roku 1903. Táto časť ich práce skúmala 22 rysov v takmer dvesto odborných textoch.Potom nadviazali novou analýzou 133 čŕt u takmer 80 000 párov opačného pohlavia zaradených do projektu britskej Biobanky, čo je online databáza záznamov o zdraví a životnom štýle viac ako pol milióna Britov. Keďže správanie dvojíc rovnakého pohlavia sa môže líšiť, skúmajú vedci tieto vzťahy oddelene. 

Vedci skúmali, či platí
Zobraziť galériu (3)

Vzťahy založené na spoločnom základe môžu vznikať, keď ľudia vyrastajú v rovnakej oblasti, stýkajú sa s úzkou skupinou priateľov alebo sú si tým podobnejší, čím dlhšie spolu trávia čas. "Dokonca aj v situáciách, keď máme pocit, že máme možnosť voľby ohľadom našich vzťahov, môžu v zákulisí prebiehať mechanizmy, ktorých si nie sme plne vedomí," uviedla hlavná autorka štúdie Tanya Horwitzová z Coloradskej univerzity v Boulderu. 

Partnerstvo na základe spoločných čŕt môže mať v budúcnosti dôsledky, poznamenali vedci. Ak sa napríklad vyšší ľudia dajú dokopy s inými vyššími ľuďmi a nižší ľudia s inými nižšími, mohli by budúce generácie mať viac jedincov na krajných bodoch výškového rozloženia populácie. To isté platí aj pre sociálne návyky a ďalšie vlastnosti. Niektoré štúdie naznačujú, že ľudia sa čoraz častejšie združujú podľa vzdelania, čo vyvoláva obavy z prehlbovania sociálno-ekonomických rozdielov.

Viac o téme: ŠtúdiaLáskaVzťah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu