Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po Rusku (21) si prišli policajti: Úrady pobúril nápis na jej taške! Sex je cool, ale Putin...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KRASNODAR - Ruský vodca Vladimír Putin je kritizovaný za svoje rozhodnutie viesť vojnu proti Ukrajine. Uprostred tejto napätej situácie čelí 21-ročná Ruska právnym následkom za vyjadrenie svojho názoru na sociálnych sieťach. Teraz jej hrozí mastná pokuta.

Žena menom Aleksandra zdieľala fotografiu kabelky s kontroverzným vyhlásením v znení "Sex je cool, ale Putinova smrť je lepšia." To viedlo k jej vypočúvaniu a úrady ju požiadali, aby zaplatila pokutu vo výške 30 000 rubľov (282 eur) za údajnú diskreditáciu ruskej armády. Podľa miestneho spravodajského portálu Mediazone žena uviedla, že úrady ako dôkaz použili päť snímok obrazovky jej účtu na Instagrame. Tie obsahovali fotografiu tašky s nápisom "Nie vojne" a podobné graffiti, obrázok nálepky so slovom "mier" a ďalšiu snímku obrazovky jej príbehov.

Aleksandru 28. júna navštívili dvaja policajti, ktorí jej oznámili, že bola na ňu podaná sťažnosť. Potom ju odviezli na oddelenie ministerstva vnútra v Krasnodare. Tam ju požiadali, aby im ukázala tetovanie psa, ktoré má na pleci spolu s dúhovou šatku a nápisom "Pes je gay". "Povedali mi, aby som si zdvihla rukávy trička, preskúmali všetky moje tetovania, požiadali ma, aby som preložila, čo znamenajú nápisy v angličtine a tiež si odfotili moju tvár a tetovania." Úrady dievčinu okrem diskreditácie ruskej armády obvinili aj z propagácie netradičných sexuálnych vzťahov.

Počas súdneho konania policajt spomenul, že jej príspevky na sociálnych sieťach sa dostali do ich pozornosti počas monitorovania. Jasné vysvetlenie, ako presne jej tetovanie porušilo zákon, však neuviedli. Aleksandra uviedla, že policajt počas súdneho konania predkladal nelogické vysvetlenia, pričom opakovane spomenul propagandu bez toho, aby jasne definoval jej porušenie. Keď jej právnik priamo požiadal dôstojníka, aby vysvetlil, čo presne tetovanie porušuje, nevedel uviesť pádny dôvod a len vyhlásil: "No, myslel som, že to bolo porušenie."

Po Rusku (21) si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako uviedla ľudskoprávna skupina Sphere, keď Aleksandra prezradila, že jej matka je učiteľka, úradníci sa jej údajne začali posmievať a pýtali sa: "Ako to, že vaša matka - učiteľka má takú nevychovanú dcéru s takýmito sklonmi?" Ruské úrady prijali prísne opatrenia, ak niekto pôjde proti Vladimírovi Putinovi alebo vláde. Prípad Aleksandry je len jedným príkladom, mnoho ďalších jednotlivcov čelilo právnym následkom za vyjadrenie svojich názorov.

Viac o téme: PropagandaSúd RuskoVladimír Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu