Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cesta neďaleko hraníc so Slovenskom sa stala hitom internetu: Toto sa stane, keď po nej pôjdete správnou rýchlosťou

(Zdroj: Youtube/Magyar Építők)

MAĎARSKO - Video, ktoré sa šíri na Twitteri, zachytáva hudobnú cestu v Maďarsku, ktorá vydáva melódiu, keď po nej vozidlo prejde správnou rýchlosťou. V prípade, že vodič prekročí rýchlosť alebo pôjde príliš pomaly, melódia bude skreslená.

Cesta 37 sa podľa Hungary Today nachádza v severovýchodnej časti krajiny, vedie z Felsozsolca do Satoraljaujhely na hranici so Slovenskom. Okrem toho, že vedie cez známu tokajskú vinársku oblasť, je populárna aj svojím spevom. Keď totiž vozidlo tade prejde správnou rýchlosťou, ozve sa ľudová pieseň Erik a szolo. 

Cesta bola postavená v maďarskej župe Somogy pred dvoma rokmi, správa o nej sa odvtedy pravidelne objavuje v médiách. Na úseku je maximálna povolená rýchlosť 80 kilometrov za hodinu. Asfalt má na ceste vyvýšeninu, kde trenie medzi vozovkou a pneumatikami hrá melódiu, keď cez ňu ide auto ideálnou rýchlosťou. Ak však vodič ide rýchlejšie alebo pomalšie, hudba je nedokonalá alebo skreslená. 

Iné krajiny tiež uskutočnili takéto experimenty. Prvú známu hudobnú cestu postavili v dánskom meste Gylling v roku 1995 dvaja umelci, informuje NDTV. Cesta bola vytvorená zo série vyvýšených chodníkových značiek. Vo Francúzsku bola v roku 2000 na predmestí Villepinte postavená hudobná cesta s 28-notovou melódiou, ktorú zložil galský Guillerm. V roku 2006 sa ale vodiči začali sťažovať, že pieseň je slabo počuť.

Viac o téme: CestaMaďarskoPovolená rýchlosťHudobná cesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu