Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šesť POTRAVÍN, kvôli ktorým sa viac potíte! Tú prvú by ste si nikdy netipli a určite ju milujete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - V období horúčav robíme všetko pre to, aby sme sa čo najmenej potili. Využívame na to osvedčené triky, no neváhame vyskúšať aj mnohé novinky. Odborníci upozorňujú, že potenie môžeme korigovať aj tým, že nebudeme v horúcich dňoch konzumovať určité potraviny. Ktoré to sú?

Aj keď sa v lete snažíte všemožnými spôsobmi ochladiť, či už pracujete s mokrým uterákom okolo krku alebo zapnete klimatizáciu naplno, ešte vždy sa môžete nadmerne potiť. Dôvod je pritom jednoduchý - strava. Experti obzvlášť upozorňujú na šesť potravín, ktoré podporujú potenie. 

Párky v rožku

Asi by stei si nikdy nepomysleli, že párky v rožku alebo tzv. hotdogy môžu byť problém. Odborník na výživu Cesar Sauza však ich konzumáciu počas horúcich dní vôbec neodporúča. "Podporujú potenie kvôli vysokému obsahu sodíka, ktorý spôsobuje, že telo potrebuje uvoľniť dodatočný sodík prostredníctvom potu," vysvetlil pre magazín Best Life. Tento typ fastfoodu obľúbený aj medzi Slovákmi obsahuje aj veľa nasýtených tukov, ktoré zvyšujú záťaž pre naše telo. 

Šesť POTRAVÍN, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zemiakové lupienky

Predtým, ako sa nabudúce ponúknete zemiakovými lupienkami, nezabudnite, že ide o spracovanú potravinu s vysokým obsahom sodíka. Čipsy prispievajú k zadržiavaniu vody v tele. Podobne ako pri párkoch v rožku, vedie nadbytok sodíka v čipsoch k nadúvaniu a zvýšeniu telesnej teploty, čo podnecuje telo k poteniu v snahe regulovať vnútorné teplo.

Kokos

Len málo vecí vás možno osvieži v horúcich dňoch viac ako kokos, či už vo forme čerstvej kokosovej vody alebo zmrzliny. Podľa fyzioterapeuta Kierana Sheridana to však nie je v horúcich dňoch práve najšťastnejšia voľba. "Kokosové orechy patria medzi potraviny s vysokým obsahom tuku, čo znamená, že sa po ich konzumácii budete v horúčavách viac potiť. Keď sa vaše telo zahreje, začne rozkladať tukové bunky a uvoľňovať ich uloženú energiu vo forme tepla." 

Šesť POTRAVÍN, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tmavá čokoláda

Ak si chcete pochutnať na sladkej pochúťke a zároveň zostať pri zdravšom variante, možno sa prikloníte k malej tmavej čokoláde. Má síce zdravotné benefity, ale podľa spoločnosti Cocoelectric obsahuje tmavá čokoláda zo všetkých druhov čokolády najviac kofeínu. A to môže v lete predstavovať problém. Potraviny obsahujúce kofeín môžu potenciálne podporiť zvýšené potenie v dôsledku ich stimulačného účinku na organizmus. Kofeín dočasne zvýši srdcovú frekvenciu, rýchlosť metabolizmu a krvný obeh. Tieto faktory majú za následok zvýšenú telesnú teplotu. Keď sa telo snaží ochladiť, spustí potenie ako prirodzený ochladzovací mechanizmus. Hoci sa účinok kofeínu na potenie u jednotlivcov líši, nie je nezvyčajné, že väčšina ľudí po konzumácii výrobkov bohatých na kofeín, ako je napríklad horká čokoláda, pociťujú nadmerné potenie. 

Šesť POTRAVÍN, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sladkosti

Potenie môžu podporiť aj sladkosti, bez ohľadu na obsah kofeínu. Väčšina z nich má totiž vysoký obsah pridaného cukru, ktorý je hlavným spúšťačom potenia. Sladké potraviny spôsobujú rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo vedie k zvýšeniu metabolickej produkcie tepla. Aby telo toto teplo odvádzalo, začne sa potiť. 

Čili papričky

Aj keď dobre viete, že pikantné jedlá rozohňujú vaše potné žľazy, možno neviete, prečo je to tak. Čili papričky obsahujú kapsaicín, a práve ten zahrieva vaše ústa a zvyšok tela. Spúšťa nervové receptory a zvyšuje telesnú teplotu, čím zvyšuje potenie ako prirodzenú ochladzovaciu reakciu.

Viac o téme: KokosLetoČokoládaPotenieLupienkyHotdogSladkosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu