Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trávite dovolenku pri Stredozemnom mori? Nikdy nejedzte hlavu tejto ryby! Účinky, akokeby ste užili LSD

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Iba málokto si počas dovolenky v prímorských oblastiach nedopraje pokrmy s morskými živočíchmi. Ako sa ale ukázalo, nie všetky sú úplne bezpečné. Konzumáciou hlavy ryby, ktorá sa vyskytuje v Stredozemnom mori, si môžete navodiť psychotropné účinky.

V celom Stredozemnom mori a na východnom pobreží Afriky sa vyskytuje malá a zdanlivo neškodná zlatistá ryba, ktorá žije a pláva blízko hladiny, ale aj v hĺbke 70 metrov. Ako informoval chorvátsky portál Novi list, testy ukázali, že obsahuje rôzne psychotropné látky. Sarpa salpa alebo Salema, ktorá býva označovaná aj ako "ryba snov", má tisícročnú históriu - už starí Rimania ju používali ako rekreačnú drogu pri rôznych obradoch.

Trávite dovolenku pri Stredozemnom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedecky sa však o nej stále vie veľmi málo. Treba povedať, že psychotropné účinky spôsobuje práve hlava ryby, konzumácia zvyšku tela by mala byť bezpečná. Nie je to ale ani zďaleka jediná ryba s takýmito účinkami. 

Mnohé ryby nie sú samy osebe halucinogénne, ale stávajú sa halucinogénnymi pre ľudí, pretože sa živia riasami s týmito vlastnosťami. Ide najmä o tropické druhy. V prípade Sarpa salpa nie je známe, prečo vyvoláva psychotropné účinky. Je možné, že konzumuje morskú bylinu Posidonia oceanica, známu aj ako Neptúnova tráva, a že práve to jej dáva psychotropné vlastnosti. 

Viac o téme: DovolenkaDrogaRybaPsychotropné látkyLSDStredozemné moreSarpa salpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu