Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

O tomto ste určite netušili: Na Zem už 35 rokov záhadný zdroj vysiela 20-minútové signály

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PERTH - Vedci sa za posledné tri desaťročia zamýšľali nad tým, čo alebo kto by mohlo na našu planétu vysielať zhruba dvadsať minút trvajúce signály. Pôvodne sa domnievali, že môžu pochádzať z umierajúcej hviezdy. Na stole však stále zostáva aj teória o mimozemšťanoch.

Snažia sa mimozemšťania kontaktovať ľudí? Prebiehajúci sled rádiových signálov nasmerovaných na našu planétu naznačuje, že to nemusí byť také absurdné, ako sa zdá. Austrálski vedci vo svojej novej štúdii zverejnenej v časopise Nature tvrdia, že už najmenej 35 rokov sa na Zem nepretržite premieta séria nevysvetliteľných signálov z vesmíru. Nemajú potuchy, čo alebo kto spôsobuje alebo vysiela rádiové vlny. Všetky potenciálne príčiny vylúčili na základe tvaru vĺn, ktoré na Zem narážali prinajmenšom od roku 1988. Spočiatku zostali nepovšimnuté, kým sa experti neskôr pozreli na údaje z rádiového archívu.

O tomto ste určite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Líšia sa od všetkého, čo je možné vidieť na Zemi

Nepretržité vlny majú rôznu silu a jas a podobnú formu, ako vlny vyžarované z pulzaru, ktoré môžu trvať milisekundy až niekoľko sekúnd. Ale pulzujúce 21-minútové vlny sa líšia od všetkého, čo je možné vidieť na Zemi. Jedným z možných vysvetlení, o ktorom vedci uvažovali, sú pulzary - neutrónové hviezdy, ktoré rotujú a vysielajú pri tom signály. Keď tie prejdú zemským povrchom, vzniknú jasné a krátke vlny. Podľa výskumníkov by však magnetické pole rotujúcej hviezdy muselo byť extrémne silné, aby to fungovalo.

Táto teória odvtedy podnietila astrofyzikov k teórii, že zdroj, ktorý nazvali GPMJ1839-10, sa musí otáčať neuveriteľne rýchlo, ak sú vlny dostatočne silné na to, aby ich bolo možné zachytiť na Zemi. Možnými vinníkmi by mohol byť biely trpaslík (hviezda na konci svojho života) alebo magnetar, čo je forma hviezdy s neuveriteľne intenzívnym magnetickým poľom. Napriek tomu tieto typy hviezd nevysielajú vlny ako tie, ktoré zachytávame už 35 rokov. 

O tomto ste určite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysielajú ich iné formy života? 

Obrovská záhada prinútila niektorých vedcov premýšľať o tom, či by signály mohli vysielať aj iné formy života. Ako povedala profesorka fyziky Victoria Kaspiová, stále sa snažia nájsť zdroj bizarných signálov. Akademička pôsobiaca na McGill University v kanadskom Montreale podľa denníka Independent uviedla: "Len čas ukáže, čo sa ešte skrýva v týchto údajoch a aké pozorovania v mnohých astronomických časových horizontoch odhalia." 

Viac o téme: VesmírMimozemšťaniaZáhadný signál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu