Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Trénerka sa podelila o šesť tipov, vďaka ktorým zvládnete cvičenie počas horúčav: Pozor najmä na bod dva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Možno aj vám sa počas leta stáva, že v dôsledku stúpajúcich teplôt upúšťate od svojej tréningovej rutiny. Kondičná expertka sa podelila o šesť tipov, ako zostať vo forme aj počas horúčav. Treba dbať najmä na pitný režim a jednoznačne nepreceňovať svoje sily.

Počas horúcich dní môže byť ťažké nájsť motiváciu k akejkoľvek fyzickej aktivite. Kvôli stúpajúcim teplotám sa nielen viac zapotíte, no tiež môžete ohroziť svoje zdravie. Inštruktorka pilatesu a zakladateľka East of Eden v Londýne Abby McLachlanová sa našťastie pre Daily Mail podelila o svoje tipy, vďaka ktorým sa v lete nemusíte vzdávať cvičenia. Základom je spoliehať sa na jednoduchšie cviky a hydratáciu. Rovnako dôležitý je aj výber cvičebného oblečenia, aby ste sa uistili, že sa počas aktivity neprehrejete. Podľa jej slov je toto letné obdobie skvelé na cvičenie v exteriéri. Nepochybne vám pomôžu aj nasledujúce tipy.

Trénerka sa podelila o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Držte sa cvičení s nízkou intenzitou

Kondičná expertka povedala, že počas horúčav je lepšie prejsť na jednoduchšie tréningy. „Keď sa počasie oteplí, často sa môžeme cítiť letargickí a pomalí,“ vysvetlila McLachlanová. „Zmeňte svoje tréningy a vyberte si cvičenia s nízkou intenzitou, ktoré majú mnoho výhod,“ dodala. Podľa jej slov je skvelou alternatívou joga, pilates alebo barre, pretože precvičia celé telo bez toho, aby zaťažovali kĺby. Takéto cvičenie okrem toho nezvýši vašu telesnú teplotu tak veľmi ako napríklad HIIT cvičenie.

2. Cvičte skoro ráno alebo neskoro večer

McLachlanová dodala, že najlepšie je cvičiť skoro alebo neskoro počas dňa, keď sú teploty ešte stále nižšie. „Vyhýbajte sa cvičeniu, keď je slnko najprudšie, čo je medzi 11:00 a 15:00,“ povedala. Najlepšie preto urobíte, ak si ráno o hodinku skôr privstanete alebo vymeníte večerné sledovanie seriálu za tréning. V týchto skorých alebo neskorých hodinách nedôjde k nadmernému prehriatiu organizmu, takže takéto tréningy budú bezpečnejšie.

3. Zabezpečte si správnu výbavu

Výbava je dôležitá, keď sa chystáte cvičiť. „Uistite sa, že máte na sebe ľahké, priedušné látky, ktoré pomôžu vášmu telu zostať v pohode,“ povedala McLachlanová. Odporučila najmä voľné strihy a priedušné oblečenie, ktoré umožní potu uniknúť z vášho tela a zároveň ho neprehreje. Inštruktorka dodala, že vrstvené a dlhé oblečenie bude mať opačný efekt, čo spôsobí, že sa zapotíte ešte viac a stratíte tak príliš veľa cenných tekutín.

4. Zostaňte hydratovaní

Hydratácia je prvoradá, keď cvičíte v horúcom dni. „Čím bledší moč, tým lepšie, pretože je to znak toho, že ste dobre hydratovaní,“ poznamenala McLachlanová. Je viac pravdepodobné, že počas horúcich dní budete dehydratovaní, preto sa uistite, že pijete dostatok vody. Ak denne vypijete približne tri litre vody, môže to pomôcť znížiť vašu telesnú teplotu. Pitie veľkého množstva tekutín je tiež skvelým nástrojom, ako sa vyhnúť kŕčom alebo pocitu mdloby počas cvičenia.

Trénerka sa podelila o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

5. Choďte von do prírody

Horúce počasie je tiež ideálnou príležitosťou na cvičenie vonku a na opätovné spojenie s prírodou. „Teplejšie počasie je skvelou šancou dostať sa von do prírody a zacvičiť si v zatienených oblastiach a na zelených priestranstvách,“ povedala McLachlanová. Podľa jej slov je takéto cvičenie prospešné nielen pre fyzické zdravie, ale aj duševné zdravie. Dodala tiež, že cvičenie vonku je skvelou možnosťou pozvať priateľov, aby si zacvičili spolu s vami. 

6. Poznajte svoje hranice

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť pri cvičení v horúcich dňoch alebo počas horúčav, je poznať svoje telo. „Počúvajte svoje telo – ak pociťujete bolesti hlavy, závraty, zmätenosť, nevoľnosť alebo únavu, je najlepšie si oddýchnuť a doplniť palivo,“ povedala McLachlanová. Nikdy netreba ísť až za hranicu, no toto pravidlo platí obzvlášť počas horúcich dní. „Je dôležité byť opatrný pri cvičení počas horúceho dňa a upraviť svoj tréning tak, aby ste zostali v bezpečí,“ dodala odborníčka.

Viac o téme: LetoCvičenieTréningJogaPilates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu