Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Židia protestujú, dražilo sa pero Adolfa Hitlera! Pozrite, čo je na ňom napísané a od koho ho dostal

Hitler v pracovni vo svojej rezidencii Berghof Zobraziť galériu (3)
Hitler v pracovni vo svojej rezidencii Berghof (Zdroj: profimedia.sk)

BELFAST - Postriebrená ceruzka, ktorá údajne patrila Adolfovi Hitlerovi, sa v aukčnom dome v Belfaste predala za desatinu svojho predaukčného odhadu. Očakávalo sa, že bude vydražená za niekoľko desiatok tisíc libier, výsledná suma však bola dramaticky nižšia.

Predmetom dražby v aukčnej sieni Bloomfield Auctions v severoírskom Belfaste bola ceruzka, ktorú venovala nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi jeho dlhoročná partnerka Eva Braunová. Išlo o darček k jeho 52. narodeninám, ktoré mal 20. apríla 1941. Je na ňom aj nápis "Eva" v nemčine a iniciály "AH". 

Židia protestujú, dražilo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Očakávalo sa, že predmet bude vydražený za  50 000 až 80 000 libier (58 000 až 93 000 eur), nakoniec sa však predal "len" za 5400 libier (vyše 6200 eur), a to on-line záujemcovi, informovalo BBC. Pôvodne ceruzku kúpil istý zberateľ na aukcii v roku 2002 a odvtedy zostala v jeho rodine. Predseda Európskeho židovského združenia, rabín Menachem Margolin, vyzval spoločnosť Bloomfield Auctions, aby predaj z morálnych dôvodov zastavila. Obchodovanie s predmetmi, ktoré patrili vysokopostaveným nacistom, označil za urážku miliónov ľudí, ktorí zahynuli počas holokaustu, ako aj niekoľkých preživších a Židov na celom svete. Aukčný dom však uviedol, že tento predmet aj mnohé ďalšie sú súčasťou histórie a že ich kupci sú "legitímni zberatelia, ktorí majú vášeň pre históriu". Trvá na tom, že sa nesnaží nikomu a ani nijakej spoločenskej skupine spôsobiť ujmu alebo utrpenie. 

Židia protestujú, dražilo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vydražený má byť už čoskoro aj originál podpísanej Hitlerovej fotografie, ktorá by sa mala predať za 10 000 až 15 000 libier. Predaj nacistických historických predmetov je v niektorých európskych štátoch vrátane Nemecka, Rakúska a Francúzska nezákonný, ale v Spojenom kráľovstve a v Írsku zakázaný nie je. 

Viac o téme: DražbaPeroAukciaAdolf HitlerEva Braun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu