Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štefan vyhral jackpot neuveriteľných 14-krát: Chcete vedieť, ako to dokázal? Základná matematika!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Je pravdepodobnejšie, že vás zasiahne blesk ako to, že vyhráte v lotérii. Stefanovi Mandelovi, ktorý vyhral milióny dolárov, sa to však podarilo až štrnásťkrát, a to pomocou jednoduchej matematiky. V čom spočívalo jeho tajomstvo úspechu?

Prvé dve víťazstvá zaznamenal Mandel vo svojej rodnej krajine v Rumunsku, kde si šetril peniaze, aby unikol vtedajšiemu socialistickému režimu. Neskôr tento matematik spolu s malým tímom investorov objavili v 80. a 90. rokoch mimoriadne jednoduchý spôsob, ako ovládnuť systém. Pravdepodobnosť výhry jackpotu v austrálskej lotérii Powerball je napríklad podľa Lottolandu približne jedna ku 76 767 600. Ak sa rozhodnete zdvojnásobiť svoje šance kúpou dvoch tiketov, stále je kurz len dva ku 76 767 600. Ak si ale kúpite dostatok kombinácií, šance nakoniec dosiahnu 76 767 600 ku 76 767 600. V takom prípade sa naskytá logistická otázka: Ako dostať do rúk 76 767 600 žrebov?

Mandel zistil, že v niektorých lotériách bola výhra jackpotu mnohonásobne vyššia ako náklady na nákup všetkých možných kombinácií čísel. Za predpokladu, že si mohol kúpiť každý tiket, mal takmer zaručenú návratnosť svojej investície (pokiaľ sa výhry nerozdelili medzi niekoľkých držiteľov zlatých tiketov). Aj keď to nebolo vyslovene proti pravidlám, kupovanie každého lístka sa úplne nenesie v duchu hry.

Nebol v tom sám

Stefan presvedčil skupinu investorov, aby vstúpili do schémy v priebehu niekoľkých rokov. Vytvoril algoritmy, ktoré generovali a tlačili milióny rôznych skupín lístkov, ktoré potreboval, čo niektoré lotérie ľuďom v tom čase umožňovali. S hromadami lístkov vytlačených a pripravených na použitie potom len čakali na dostatočne veľký jackpot, v ktorom si tieto lístky kúpili v obchodoch. Mandel sa najprv zapojil do dvanástich menších lotérií v Austrálii, než sa zameral na jackpoty v USA, ktoré ďaleko prevyšovali všetko, čo dovtedy vyhral. 

 

You’re more likely to be hit by lightning than to win the lottery — but Aussie man Stefan Mandel struck gold 14 times. See how he did it: https://bit.ly/45Okhid

Posted by Daily Telegraph on Wednesday, June 7, 2023

Pre Mandela bola obzvlášť zaujímavá lotéria "Virginia Lottery", ktorá bola v tom čase nová a pri žrebovaní používala iba čísla 1 až 44. To znamenalo, že existovalo iba 7 059 052 možných kombinácií - oveľa menej ako bol jeho tím zvyknutý. Keď bol jackpot dostatočne vysoký, približne 15,5 milióna dolárov, Mandel nariadil tisíckam investorov, aby vykúpili lístky vo veľkom. Nanešťastie sa niektorí členovia jeho tímu stiahli. Po dvoch dňoch nákupov mala skupina asi 6,4 milióna z možných siedmich miliónov kombinácií potrebných na zaručenie jackpotu. Nakoniec túto lotériu vyhral. FBI a CIA začali vyšetrovanie, no nezistilo sa žiadne previnenie. Virginia Lottery nemala inú možnosť, než výhru vyplatiť.

Po tomto Stefan rozpustil svoj tím a odsťahoval sa do plážového domu na tropickom ostrove Vanuatu, kde žije dodnes. Zatiaľ čo jeho plán bol v tom čase legálny, Mandel pokazil zábavu ostatným; mnohé krajiny vrátane USA a Austrálie odvtedy prijali zákony, ktoré bránia tipujúcim vo veľkom skupovať lotériové lístky alebo ich tlačiť doma, čo znemožňuje ďalej aplikovať jeho metódy.

Viac o téme: VýhraŽrebLotériaVýhra v lotérii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu